Rôzne

Obnova a údržba ciest a mostov? Košický kraj na to dá tento rok 43 miliónov

V tohtoročnom rozpočte Košického samosprávneho kraja (KSK) je na opravy, rekonštrukcie a údržbu mostov a ciest II. a III. triedy celkovo vyčlenených 43 miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku Obnova a údržba ciest a mostov? Košický kraj na to dá tento rok 43 miliónov
Zdroj: TASR

Kraj pripravuje rekonštrukciu 12 mostov a takmer 30 kilometrov ciest vo všetkých okresoch kraja s kapitálovými výdavkami 24,78 milióna eur. Informoval o tom vo štvrtok Úrad KSK.

Na bežnú údržbu ciest a mostov schválilo krajské zastupiteľstvo finančné prostriedky vo výške 15,5 milióna eur. „Opravy vozoviek lokálnymi vysprávkami vykonávame už od 9. apríla vlastnými kapacitami Správy ciest KSK. Realizujeme ich kombináciou studených a teplých technológií. Technológiu tzv. studeného asfaltovania využijeme aj pri súvislých opravách ciest, čo by malo podľa predbežných prepočtov priniesť úsporu v rozpočte na tento rok vyše pol milióna eur,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Jedna z najnákladnejších

V kapitálových výdavkoch sú zahrnuté úver Európskej investičnej banky (EIB), vlastné zdroje a financovanie cez Integrovaný regionálny operačný program. Jednou z finančne najnákladnejších investícií bude obnova povodňami poškodených ciest v okrese Košice-okolie. V rámci nej bude zrekonštruovaná vozovka od obce Kostoľany nad Hornádom po Obišovce a cesta z obce Kysak do Veľkej Lodiny. Rekonštrukcia oboch komunikácií by mala stáť zhruba 4,1 milióna eur a bude financovaná z úveru EIB. Okrem toho prejde rekonštrukciou cesta v obci Čečejovce, úsek od križovatky obce Čaňa smerom do obce Haniska a komunikácia v obci Vyšný Klátov. V Trebišovskom okrese opravami prejde vozovka od obce Čerhov po Malú Tŕňu. Z dôvodu zosuvov budú zrekonštruované komunikácie v obci Trhovište a v obci Baška.

Z vlastných zdrojov kraj pripravuje rekonštrukcie ciest v intraviláne mesta Nálepkovo, úsek pri vodnej nádrži Palcmanská Maša či vozovku od obce Záhor po Pinkovce. Opráv sa dočká aj oporný múr pri ceste v katastri obce Žakarovce a tri mosty v havarijnom stave na území obcí Kováčová, Olcnava a Hnilčík. Úrad KSK v tomto roku plánuje vypracovať aj projektové dokumentácie na rekonštrukciu ciest v Rudňanoch a Smolníku.

V havarijnom stave

„V havarijnom stave máme 60 kilometrov ciest II. a III. triedy. Prostriedky na ich rekonštrukciu sme rozdelili do všetkých okresov s prihliadnutím na to, kde je najhoršia situácia. V najbližšom období začneme proces verejného obstarávania tak, aby sme s prípravou rekonštrukcií začali už v priebehu leta,“ uviedol Trnka.

Samosprávny kraj bude v tomto roku pokračovať aj v investičných akciách schválených zastupiteľstvom v minulom období. Z rezervného fondu budú financované rekonštrukcie vo výške 288 500 eur, a to zosuv oporného múra vedľa cesty III/3374 – Slivník, oporný múr Markušovce a zosuv nad priepustom – Nový Salaš.

Z fondu na výdavky a výdavkové finančné operácie sú na rekonštrukcie mostných objektov vyčlenené peniaze vo výške 2,49 milióna eur. Zrekonštruované budú mosty v rámci obcí Vojany, Veľké Raškovce, Oborín, Onča, Nižná Myšľa, Zatín, Péder, Veľký Folkmár, Brzotín, Sírnik a Margecany.

V rozpočte KSK sú vyčlenené aj financie na nákup techniky určenej na rekonštrukcie ciest, a to vo výške 4,6 milióna eur, z toho z úveru z EIB 2,6 milióna eur. KSK vlastní celkovo 1957 kilometrov ciest II. a III. triedy a 658 mostných objektov.

Foto: ilustačné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM