Webnoviny - Rôzne

Obyvatelia Luníka IX a Demetra dlhujú za vodu 133 000 eur

Vyše 211 000 eur za deväť mesiacov tohto roka mali zaplatiť obyvatelia rómskych lokalít Luník IX a Demeter za pitnú vodu Bytovému podniku mesta Košice, s.r.o.

Ako dnes na tlačovej besede informoval konateľ spoločnosti Gabriel Hrabovský, zaplatili približne 78 000 eur, a tak vznikol dlh okolo 133 000 eur. Obyvatelia z Luníka IX mali zaplatiť vyše 201 000 eur, v skutočnosti však zaplatili len okolo 71 500 eur a obyvatelia Demetra namiesto vyše jedenásťtisíc eur zaplatili okolo 6 500 eur.

„Aby sme zamedzili enormnému narastaniu dlhu, od prvého decembra začnú platiť nové opatrenia. Obyvateľom z Luníka IX potečie pitná voda namiesto dvakrát po dve hodiny za deň len dvakrát po hodine, rovnako aj na Demetri. Okrem toho na Demetri musia zlikvidovať svojvoľne urobené rozvody pitnej vody do chatrčí,“ povedal Hrabovský. Doložil, že urobia aj kontrolu vodomerov a za poškodené či znefunkčnené vodomery a poškodené rozvody budú ukladať sankcie.

Na otázku novinárov, aký je celkový dlh obyvateľov Luníka IX bytovému podniku Hrabovský odvetil, že podnik ako spoločnosť s ručením obmedzeným funguje len od tohto roka, takže sa prioritne zaoberá riešením dlhov tejto spoločnosti a nechce sa momentálne vracať k starým dlhom. Vedúca právneho oddelenia bytového podniku Nadežda Žigová uviedla, že ak do konca novembra obyvatelia dlhy vyrovnajú, podnik prehodnotí opatrenia.

Podľa Hrabovského bytový podnik musel prikročiť k týmto opatreniam, pretože akciová spoločnosť Východoslovenské vodárne im za nezaplatenú sumu za každý deň omeškania účtuje penále, preto s vodármi chcú rokovať. „Bytový podnik nemôže byť rukojemníkom odberateľov a vodárov,“ vyhlásil Hrabovský. Zdôraznil, že to treba urgentne riešiť, inak sa podnik môže dostať do vážnych ekonomických ťažkostí.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM