Samospráva

Obyvatelia MČ Juh poslali primátorovi otvorený list, charitný dom nechcú

Nesúhlas s plánovanou výstavbou charitného domu na Jarmočnej ulici vyjadrili niektorí obyvatelia košickej mestskej časti (MČ) Juh v uplynulých dňoch aj otvoreným listom.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia MČ Juh poslali primátorovi otvorený list, charitný dom nechcú
21
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

Primátora v liste žiadajú, aby na zasadnutie mestského zastupiteľstva (MsZ) nezaradil prerokovanie prenájmu pozemkov pre Arcidiecéznu charitu Košice (ACHK).

Petícia proti výstavbe

Proti výstavbe obyvatelia spísali aj petíciu. Ako pripomenuli, vybavená bola kladne. „Máme strach o svoj majetok, kvalitu života a bezpečnosť. Nechceme už počúvať neustály krik a hádky okolo svojich bytov a rodinných domov, vyberanie kontajnerov a znečisťovania verejných priestranstiev."

"Tieto negatívne vplyvy sa podpíšu na celkovom znečisťovaní a znehodnocovaní okolitého prostredia, čím sa zníži kvalita nášho životného prostredia dotknutých obyvateľov s možnými negatívnymi účinkami na naše zdravie a naruší sa pohoda nášho bývania,“ uvádzajú v otvorenom liste.

„V priebehu budúceho týždňa sa stretneme s tvorcami petície a následne sa stretnem s poslancami – mimo MsZ," uviedol Polaček. Či bod z rokovania MsZ stiahne alebo nie, nespresnil.

Tvrdí, že ak nebude prerokovaný alebo nebude prijatý, možnosť získania prostriedkov z eurofondov na výstavbu charitného domu navždy pominie, keďže je o ne potrebné požiadať v najbližších dvoch mesiacoch.

Záleží na poslancoch

„Ak sa poslanci rozhodnú, že nepodporia charitný dom, tieto možnosti budú zastavené a zablokované, a v rámci tejto lokality v budúcnosti nie je o čom diskutovať,“ dodal s tým, že príprava potrebných dokumentov a povolení by na inom pozemku trvala minimálne rok, no o daný typ dotácie už nebude možné požiadať.

Ako predtým uviedol predseda petičného výboru Stanislav Tkáč, nie je proti výstavbe, ale nesúhlasí s vybranou lokalitou.

Dotknutí obyvatelia pripomenuli, že v súčasnosti sú obťažovaní správaním neprispôsobivých občanov, ktorí sa zdržiavajú v blízkej záhradkárskej lokalite Jarmočná – Pri bitúnku.

Na základe prijatého uznesenia prišiel v súvislosti s touto nelegálnou osadou v utorok (10. 9.) navrhnúť riešenie aj splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd).

Charitný dom, ktorý je aktuálne na Bosákovej ulici, po prijatí novej legislatívy nevyhovuje viacerým kritériám a podľa riaditeľa ACHK Cyrila Korpesia sa v uvedených priestoroch nedajú splniť.

Košickí mestskí poslanci na júlovom mimoriadnom MsZ prenájom pozemkov, kde by mohol charitný dom stáť, tesne neodsúhlasili.

Poslanci mali o tom rokovať aj v júni, bod rokovania vypustili z dôvodu, že aktuálny zámer nebol prerokovaný s obyvateľmi MČ.

Podľa zverejneného programu rokovania sa MsZ bude témou zaoberať aj na svojom zasadnutí 19. septembra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM