Správy

Obyvatelia sídliska uvažujú o radikálnom kroku: Predĺžia kontroverzný múr okolo všetkých panelákov?!

Múr, ktorý je pod tvrdou paľbou kritiky Európskej komisie, bude možno obkolesovať celé sídlisko v blízkosti Luníka IX. Ide pritom o krajné riešenie, o ktorom premýšľajú tamojší obyvatelia. Zmiznutie 500-metroveho kábla na sídlisku opäť rozdúchalo vášne.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia sídliska uvažujú o radikálnom kroku: Predĺžia kontroverzný múr okolo všetkých panelákov?!
Zdroj: TASR

Prednedávnom bol vyvolaný rozruch okolo postaveného múru na košickom Luníku VIII., ktorý sa stal tŕňom v oku Európskej komisie. Tá prostredníctvom eurokomisárky Andrully Vasiliovej vyjadrila svoje pobúrenie nad postupom vedenia mesta riešiť rómsku problematiku múrom v košickej mestskej časti Západ.

Segregáciu odmietajú

Magistrát mesta však akúkoľvek spojitosť so segregáciou rómskej menšiny odmieta, pričom dopĺňa „múr na Luníku VIII je čierna stavba a mestská časť Západ, ktorá ho dala postaviť porušila zákon.“ Preto bude o osude tejto stavby rozhodovať stavebný úrad.

Segregačnú funkciu 100 metrov dlhej a 2 metre vysokej stavby odmieta aj miestny úrad, ktorý dal múr postaviť. Podľa slov vedúceho kancelárie starostu Krajňáka, išlo o reakciu na sťažnosti obyvateľov z bezprostredného okolia a tak isto aj vyriešenie otázky parkovania.

Po necelom mesiaci je okolo tejto veci zase veľký rozruch. Na svedomí to má zmiznutie asi 500 metrového medeného kábla privádzajúceho do miestnych garáži elektrinu. Ten bol pritom pod prúdom, no ani to však neodradilo páchateľov, aby sa nepokúsili o krádež. Majitelia sa podľa televízie Joj, ktorá na tento prípad upozornila, pýtajú: Je iba náhodou, že najbližšie sídlisko je Lunik IX.?

Krajné riešenie

Pohár trpezlivosti zdá sa domácim pretiekol a preto zvažujú aj krajné riešenie. Tým by bolo úplné ohradenie sídliska a to predĺžením plotu okolo všetkých panelákov. „My budeme v podstate najviac postihnutí tým, že budeme uzavretí,“ povedal pre Jojku miestny poslanec Andrej Sitkár. Či k takémuto krajnému kroku naozaj príde ukáže však až čas.

Košice 24/noviny.sk, webnoviny

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM