Lenka Fedorová Rôzne

Unikátne zábery prvej spartakiády v Košiciach: Obtiahnuté trenky i hrdosť v očiach hovoria za všetko :)

Od prvej spartakiády ubehlo už viac ako 60 rokov. Kto vtedy nechodil nacvičovať v slušivých trenírkach či s farebnou mašľou vo vlasoch, akoby ani nebol. Archívne zábery z veľkolepého nacvičovania spartakiády vo vás vyvolajú príjemné spomienky.

Ilustračný obrázok k článku Unikátne zábery prvej spartakiády v Košiciach: Obtiahnuté trenky i hrdosť v očiach hovoria za všetko :)
Zdroj: TASR

Veľa ľudí ju zažilo, veľa o nej len počulo, každý však vie o čom je reč. Nie jeden Košičan by dal vtedy všetko preto, aby sa na strahovskom štadióne mohol s hrdosťou zúčastniť veľkolepého finále. Tým, ktorým sa tam nepodarilo dostať pretiekli aj litre sĺz, tí úspešnejší majú spomienku na celý život.

Pre niektorých je už len nostalgickou spomienkou, pre iných spomienkou na mladosť. Od prvej spartakiády ubehlo už viac ako 60 rokov.

Na archívnych snímkach môžete vidieť prípravu na spartakiádu v roku 1955. Tá bola historicky prvou a bola súčasťou vyvrcholenia osláv desiateho výročia oslobodenia (časti) Česko-Slovenska Červenou armádou. V tých dňoch usporiadali v rámci príprav na celoštátnu spartakiádu telovýchovnú akadémiu školského úseku.

V programe vystúpili aj žiaci košických škôl a predviedli spartakiádne prostné, náraďový telocvik a kultúrne vložky. Akadémia ukázala rast vtedajšej telovýchovy, ako aj ľudovej umeleckej tvorivosti na školách. Na ďalšej snímke zo 16. mája 1955 na prvej Okresnej spartakiáde v Košiciach vyše 6000 športovcov- cvičencov z Košíc a okresu dokázali svoju jednotu a silu, ako aj pripravenosť na prvú celoštátnu spartakiádu.

Na strahovskom štadióne v Prahe potom slávnostne otvorili I. celoštátnu spartakiádu, najväčšiu celonárodnú telovýchovnú slávnosť, najväčší sviatok zjednotenej československej telovýchovy a športu dňa 23. júna 1955.

Pre niektorých bolo dostať sa na celoštátnu spartakiádu splnený sen, pre iných vecou prestíže a pre niekoho „povinná jazda“. Jedno je však isté, Spartakiáda zostala nezmazateľnou súčasťou histórie našej krajiny. Zaspomínajte si na časy z tohto obdobia v našej fotogalérii.

Foto: Ilustračné

Môže vás zaujímať:

Zábery z nácviku  Spartakiády v Košiciach z roku 1955
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM