Lukáš Zavacký Správy

Odborári nesúhlasia s prepúšťaním: U. S. Steel Košice s jasným stanoviskom

Nesúhlas s ďalším prepúšťaním vyjadrili odborári hutníkov z nášho mesta. Zhodli sa na tom na rokovaní Rady odborov U. S. Steel Košice. Čo na to vedenie spoločnosti?

Ilustračný obrázok k článku Odborári nesúhlasia s prepúšťaním: U. S. Steel Košice s jasným stanoviskom
Zdroj: TASR

Nadbytočnými sa má od 1. augusta stať 28 zamestnancov. Ide prevažne o ekonómov, špecialistov, audítorov, technických pracovníkov, mzdovú účtovníčku a jedného manažéra.

„Opakované rušenie pracovných pozícií sa nedotýka vysoko postavených osôb, keď na uvedenom úseku viceprezidenta pre financovanie pôsobí šesť generálnych manažérov, jeden manažér pre daňové plánovanie a šesť riaditeľov,“ uviedol predák košických hutnických odborov, Mikuláš Hintoš.

U. S. Steel je za druhý štvrťrok v pozitívnych výsledkoch a zamestnancom sa vypláca variabilná mzdová platba na základe ziskovosti. Dôvod prepúšťania, ktorý súvisel so zlou situáciou na trhu s oceľou, podľa odborárov preto pominul. S postupom zamestnávateľa, ktorý plánuje rušiť každý mesiac 29 alebo 28 pracovných miest, preto naďalej nesúhlasia a považujú ho za obchádzanie paragrafu Zákonníka práce o hromadnom prepúšťaní.

To, že si tento úkon chce rozložiť do konca roka tak, aby neporušil záväzok dohodnutý v kolektívnej zmluve považujú odborári za účelové konanie v rozpore s dobrými mravmi. „Ak bude v uvedenom postupe pokračovať, mienime jeho konanie napadnúť podnetom pre porušovanie pracovnoprávnych predpisov na príslušnom Inšpektoráte práce a rovnako požiadame Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR o pridelenie sprostredkova­teľa,“ pokračoval.

M. Hintoš zároveň upozornil, že spoločnosť ani v zložitejšom období, kedy musela obmedzovať výrobu, nepristupovala k takýmto drastickým opatreniam.

„Pripomíname vládnym predstaviteľom, že je najvyšší čas prehodnotiť Memorandum o porozumení, pod ktorým sú podpísaní a posúdiť či sa úbytok pracovných síl realizuje prirodzeným spôsobom. Je potrebné tento primitívny spôsob reštrukturalizácie zastaviť a prehodnotiť v ňom aj ostatné prijaté záväzky,“ dodal.

Vyjadrenie k tejto veci poskytol Ján Bača, hovorca U. S. Steel Košice. „Je nutné mať efektívnejšiu štruktúru. Pôsobíme v náročnom priemysle a rozhodnutia súvisiace so znižovaním zamestnanosti sú ťažké. Musíme robiť to, čo nám umožní konkurovať iným hutníckym firmám vo svete. 14. júla sme oznámili zrušenie viac než 20 pracovných pozícií k 1. augustu 2016 v adminis­tratíve.“

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM