Alexandra Kolínská Správy

Odborári pre košických lekárov Pasteurky žiadajú personálne a platové garancie: Vedenie si vyžiadalo čas

Odborári pri Univerzitnej nemocnici L. Pasteura predložili vedeniu nemocnice memorandum, v ktorom žiadajú personálne a platové garancie. Toto plánujú, ak im vedenie nevyhovie.

Ilustračný obrázok k článku Odborári pre košických lekárov Pasteurky žiadajú personálne a platové garancie: Vedenie si vyžiadalo čas
Zdroj: TASR

Odborári pri Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v Košiciach predložili vedeniu nemocnice návrh Memoranda o spolupráci. Ak s ním bude vedenie nemocnice súhlasiť, lekári udelia súhlas na navýšenie svojich nadčasov a vrátia sa do starého systému slúženia. Podmienkou je, že im budú garantované platby za nadčasy rovnako ako v Univerzitnej nemocnici v Bratislave.

„Ďalej požadujeme, aby boli personálne posilnené tri najkritickejšie ambulancie v našej nemocnici. Tam sme vymedzili časový limit štyroch mesiacov tak, aby zamestnávateľ zabezpečil v každej zmene dvoch lekárov na ambulancii,“ povedal ďalej pre TASR predseda menšinovej odborovej organizácie pri UNLP Martin Paulo.

Odborári žiadajú tiež, aby bol do deviatich mesiacov od podpísania memoranda doplnený stav lekárov v nemocnici tak, aby sa neprekračovali nadčasové hodiny. „Vedenie nemocnice si zobralo čas na rozmyslenie s tým, že si urobia právnu analýzu a ozvú sa nám, takže čakáme na odpoveď,“ dodal Paulo.

Ďalej informoval, že platové ohodnotenie za nadčasy majú univerzitní lekári v Košiciach nižšie ako v iných nemocniciach, napr. v Prešove, Trenčíne, či Žiline. Za vzor si vybrali Univerzitnú nemocnicu v Bratislave, tá má podľa Paula rovnaké postavenie ako UNLP v Košiciach.

Na oboch pracoviskách košickej UNLP, Triede SNP a Rastislavovej ulici, funguje momentálne podľa Paula len urgentná operatíva, je redukovaná aj ambulantná činnosť. Na Triede SNP je zabezpečená len urgentná operačná starostlivosť. Odložené sú plánované operačné výkony. „O ohrozenie zdravia akútneho pacienta nejde,“ ubezpečil Paulo.

Čítajte tiež: Niektorí lekári UNLP protestujú kvôli zmenám: Vedenie košickej nemocnice to vidí inak

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM