Webnoviny - Rôzne

Odišiel najvýznamnejší košický historik Ondrej Halaga

Vo veku nedožitých 93 rokov odišiel jeden z najstarších a najvýznamnejších slovenských historikov prof. PhDr. Ondrej Halaga, DrSc., pracovník historického ústavu Slovenskej akadémie vied.

(WEBNOVINY) Posledná rozlúčka so zosnulým sa koná dnes o 11:00 v košickom krematóriu. Ondrej Halaga sa narodil 4. marca 1918 v dedinke Lipovce a detstvo prežil v obci Veľký Šariš. Väčšinu svojho života strávil v Košiciach a aj jeho vedecká činnosť, keď pôsobil ako historik v Slovenskej akadémii vied, bola spojená s metropolou východného Slovenska.

V Slovenskej akadémii vied sa dôsledným výskumom, vedeckou poctivosťou a príkladnou pracovitosťou vypracoval na popredného znalca stredovekých dejín nielen v rámci európskej historiografie. Napísal vyše 500 vedeckých a odborných prác. K jeho najvýznamnejším vedeckým dielam patria knihy Slovanské osídlenie Potisia a východoslovenskí gréckokatolíci, Počiatky Košíc a vznik metropoly či Košice – Balt, z ktorých mnohé vyšli aj v zahraničí. Získal rôzne domáce i zahraničné ocenenia. To svedčí nielen o množstve, ale aj o kvalite jeho výskumníckej činnosti.

„V jeho knižných publikáciách i štúdiách sa odráža citlivé vnímanie dejinného diania v Uhorsku a zvlášť na Slovensku a jeho pochopenie vo všetkých jeho súvislostiach. V tomto smere je jeho dielo v niektorých ohľadoch nesporne priekopnícke. Zvlášť presvedčivo dokázal, že v stredoveku sa vďaka rozvoju miest, remesiel a diaľkového obchodu výrazne presadilo východné Slovensko, ktoré konzekventne chápal najmä v celoslovenskom kontexte,“ napísali o ňom jeho kolegovia zo Slovenskej akadémie vied.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM