Alexandra Kolínská Rôzne

Odoláte týmto smutným očiam? Roztomilí košickí chlpáčikovia si hľadajú rodiny! FOTO

Ak hľadáte nového člena rodiny v podobe zvieratka, pozrite si fotoalbum a možno vám práve jeden z nich prirastie k srdiečku. Košickí chlpáčikovia z útulku si hľadajú svoju rodinu. Ak si však zvieratko nemôžete dovoliť, košický útulok má pre vás aj inú alternatívu.

Ilustračný obrázok k článku Odoláte týmto smutným očiam? Roztomilí košickí chlpáčikovia si hľadajú rodiny! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Organizácia Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov (UVP) v Košiciach vznikla v roku 2001. „Začínali sme v malých provizórnych priestoroch na UVL v Košiciach, v roku 2005 sme získali do prenájmu za symbolickú korunu od mesta pozemok na výstavbu útulku. Spolu s dobrovoľníkmi (prevažne baby) sme postavili prvé oplotenie a koterce, začínali sme asi s 80 psíkmi a mačičkami z ulice. Každým rokom sme sa snažili zlepšovať podmienky pre zvieratká, pribúdali ďalšie koterce, výbehy, unimobunky, budova pre šteniatka,“ uviedla nám Romana Šerfelová z UVP.

„Dnes máme okolo 200 psíkov v útulku a asi 60 psíkov a mačičiek v dočasných opaterách u ľudí, ktorí nám pomôžu doma so starostlivosťou o zvieratko, s tým že veterinu a krmivo počas dočasnej opatery zabezpečujeme my,“ povedala.

Pomáhajú aj psíkom v zlých podmienkach

Ako ďalej informuje, UVP pomáha nielen zvieratkám, ktorých sa majitelia zbavili, snažíme sa pomôcť aj takým, ktorí sú v zlých podmienkach u majiteľov, čo je podľa nej veľmi časté. Napríklad držané na krátkych reťaziach bez búd, týrané, alebo psíkom u množiteľov, ktorých je to čím ďalej tým viac.

„Bohužial takéto prípady riešime s problémamy, keďže neexistujú zákony na ochranu zvierat. Ak majitelia takýchto psíkov nespolupracujú dobrovoľne, nemáme žiadne možnosti pomoci,“ Informuje Romana Šerfelová.

Organizujú rôzne akcie

Okrem prevádzkovania útulku organizujú aj pravidelné výcviky pre verejnosť so psíkmi v parku Anička, canisterapiu, besedy na školách, ale aj kynologicko-osvetové akcie pre verejnosť (Výstava orieškov a nepapierakov, Deň detí s útulkáčmi).

„Trvalo niekoľko rokov, kým začali Košičania registrovať, že existuje košický útulok UVP, postupne prichádza viac ľudí pomôcť napr.s venčením psíkov, čomu sa veľmi tešíme Venčiť chodia aj celé rodiny s deťmi, niektorí z nich majú záujem o adopciu útulkáča, no pri venčeniach sledujú svoje deti, či majú skutočný záujem o psíka, alebo je to len chvíľkové a na základe toho sa rozhodnú,“ dodala.

Okrem osvojenia môžete psíkov venčiť

Pomôcť s venčením psíkov je možné od pondelka do nedele, v čase od 8:15 hodiny do 17:00 hodiny. Ľudia môžu pomôcť aj prinesením rôznych podstielok (deky, plachty, staré mikiny, svetre, bundy..), krmivom (konzervy, salámy pre zvieratká, ryža, granule pre šteniatka, pamlsky), dezinf. a umývacími prostriedkami (savo,..). Útulok UVP sa nachádza 2,5 km od Ludvíkovho dvora smer Haniska, z Košíc je to približne 15km.

Foto: UVP

Títo roztomilí chlpáčikovia si hľadajú rodiny :)
40
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM