Rôzne

Odpad v Košiciach: Komisia potvrdila ponuky na odkúpenie akcií mesta v KOSIT-e

KOSIT má v Košiciach na starosti odvoz a likvidáciu odpadu, ako aj letnú a zimnú údržbu komunikácií. Mesto vo firme vlastní celkovo 34 % akcií.

Ilustračný obrázok k článku Odpad v Košiciach: Komisia potvrdila ponuky na odkúpenie akcií mesta v KOSIT-e
Zdroj: TASR

Po doplnení formálnych dokladov, 12. apríla tohto roku, komisia na košickom magistráte potvrdila finančné ponuky zo strany troch záujemcov na odkúpenie 29 % akcií mesta v spoločnosti KOSIT, a.s. Najvyššiu ponuku vo verejnej obchodnej súťaži predložila spoločnosť AVE SR VÝCHOD, a.s., Praha, vo výške 4 610 000 eur. Oznámil to dnes predseda komisie zriadenej pre súťaž a košický mestský poslanec Igor Sidor.

Druhú najvyššiu sumu – 4 256 000 eur ponúkla spoločnosť AKMG, s.r.o., Banská Bystrica. Najnižšiu sumu – 4 089 000 eur predložil samotný KOSIT, ktorého väčšinovým akcionárom je Wood Waste Management Ltd. Košický KOSIT má v meste na starosti odvoz a likvidáciu odpadu, ako aj letnú a zimnú údržbu komunikácií. Mesto vo firme vlastní celkovo 34 % akcií.

„Na základe týchto výsledkov komisia odporúča pokračovať mestu v súlade so súťažnými podmienkami v rokovaní,“ uviedol Sidor pre novinárov.

Otváranie obálok s finančnými ponukami sa uskutočnilo 4. apríla. Komisia však následne prerušila svoju činnosť vzhľadom na formálne nedostatky zo strany spoločností AVE SR VÝCHOD a KOSIT, ktorým dala do dnešného dňa čas na ich odstránenie.

Väčšinový akcionár KOSIT má teraz predkupné právo na predávané akcie mesta. Môže tak do 30 dní dorovnať víťaznú ponuku a akcie získať pre seba. Zmluvu o prevode akcií budú 19. júna schvaľovať poslanci mestského zastupiteľstva. Mestu po odpredaji ostane zo súčasného tretinového balíka akcií vo firme 5 %.

Dôvodom predaja akcií je avizované zvyšovanie základného imania a veľké investičné zámery firmy, na čo mesto podľa primátora Richarda Rašiho nemá v rozpočte finančné krytie. Ak by si chcelo udržať doterajší podiel, muselo by nájsť 4,65 milióna eur.

Pre väčšinového akcionára KOSIT-u bola výsledná cena prekvapením. „Skôr než podnikneme ďalšie kroky, budeme musieť zvážiť výšku ceny a motívy záujmu AVE SR Východ o podiel v spoločnosti KOSIT. Až na základe týchto úvah využijeme alebo nevyužijeme naše predkupné právo,“ uviedol minulý týždeň Ľubomír Šoltýs, predseda predstavenstva spoločnosti KOSIT a Wood & Company.

Predaj akcií opätovne kritizovali opozičný mestský poslanec a člen komisie pre vyhodnotenie cenových ponúk Jaroslav Polaček a krajský poslanec Rastislav Trnka, ktorí vyzvali na zastavenie predaja. Cena predávaných akcií je podľa nich oveľa vyššia ako došlé ponuky, pričom spochybnili aj potrebu výšky potrebných investícií zo strany KOSIT-u.

Magistrát vyhlásil, že títo politici svojimi vyhláseniami v priebehu verejnej súťaže ohrozujú stabilitu ceny za odpad pre obyvateľov mesta a trhovú cenu akcií ukázala práve verejná súťaž.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM