Michal Lendel Správy

Ohrozujú Košice a ich okolie exhaláty? Najväčšie problémy má Veľká Ida

Zdravotné ťažkosti spojené s dýchaním, zvyšujúci sa počet alergií či celkovo nezdravé podmienky pre život, to sú dôsledky znečistenia životného prostredia vyplývajúce z ľudskej činnosti. Najväčšie problémy v tejto oblasti zaznamenali odborníci vo Veľkej Ide pri Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Ohrozujú Košice a ich okolie exhaláty? Najväčšie problémy má Veľká Ida
Zdroj: TASR

Košice a ich okolie ako pomerne rozsiahla aglomerácia s rozvitým priemyslom a dopravou sa taktiež boria s problémami znečistenia ovzdušia. SHMÚ na území nášho mesta vykonáva monitorovanie na troch meracích staniciach a taktiež vo Veľkej Ide, ktorá s nachádza v tesnej blízkosti oceliarskeho podniku.

Najviac prekročení znečistenia má Veľká Ida

Ako nám prezradil expert kvality ovzdušia SHMÚ Ľubor Kozakovič znečisťujúca látka, je akákoľvek látka, ktorá je vnášaná ľudskou činnosťou priamo alebo nepriamo do ovzdušia a má alebo môže mať škodlivé účinky na zdravie ľudí alebo životné prostredie. Zákon určuje limitnú úroveň znečistenia, čiže hodnotu nad dobrou kvalitou ovzdušia.

V aglomerácii Košice boli v roku 2012 priemerné ročné koncentrácie na ochranu zdravia ľudí na staniciach Košice-Štefánikova a Košice-Amurská pod spomínanou limitnou úrovňou. „Denné limitné hodnoty boli prekročené na stanici Košice–Štefánikova, pričom celkový počet prekročení dosiahol 58,“ povedal Kozakovič.

Horšia situácia však bola v okolí Košíc. „V Zóne Košický kraj bola prekročená denná limitná hodnota na stanici Veľká Ida-Letná 77-krát, pričom počet povolených prekročení je 35. Ide o najväčší počet prekročení zaznamenaný na Slovensku v roku 2012, avšak oproti predošlému roku nastal výraznejší pokles,“ uviedol odborník.

Čo vplýva na znečistenie ovzdušia?

Na úroveň znečistenia ovzdušia výrazne vplývajú meteorologické činitele ako rýchlosti vetra, ale aj vertikálne teplotné rozvrstvenie atmosféry, ktoré má vplyv na rozptyl znečisťujúcich látok. Tieto meteorologické faktory závisia od ročného obdobia.

V zime sú meteorologické podmienky najnepriaznivejšie, čo spôsobuje vyššiu úroveň znečistenia. K tomu sa pridáva aj zvýšenie množstva exhalátov z vykurovacích systémov. „Dôležitá je aj orientácia danej lokality od hlavných zdrojov znečistenia, najmä pri tak výraznej severo-južnej orientácii prevládajúcich smerov vetra, akú majú Košice,“ dodal Kozakovič.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM