Správy

Okolie kaštieľa v Krásnej získa lákavú tvár: Ľudia sa budú stretávať na oživenom priestranstve

Okolie zrekonštruovaného kaštieľa v košickej Krásnej získa novú tvár. Čaká ho totiž prerod do krásy, čím vznikne priestor na vzájomné stretávanie sa obyvateľov a návštevníkov tejto mestskej časti.

Ilustračný obrázok k článku Okolie kaštieľa v Krásnej získa lákavú tvár: Ľudia sa budú stretávať na oživenom priestranstve
Zdroj: TASR

Výsadba novej zelene, osadenie nových lavičiek a informačného panelu skrášli a oživí priestor pred kaštieľom v mestskej časti Košice – Krásna. Ide o súčasť projektu s názvom Ruka v ruke naprieč času, ktorý v spolupráci s partnermi začala realizovať nezisková organizácia Zachráňme kaštieľ v Krásnej. Na projekt získala 2 875 eur z dotačného programu Karpatskej nadácie Spoločne pre región.

Miesto stretávania obyvateľov

Do skrášlenia verejného priestranstva pred kaštieľom sa počas víkendu zapojili dobrovoľníci výsadbou stromov a kvetinového „kruhu šťastia“. Na budúcej informačnej tabuli nájdu záujemcovia informácie o histórii zrekonštruovaného kaštieľa a pripravovaných podujatiach. Cieľom projektu je zároveň vytvoriť na obnovenom námestí podmienky na vzájomné stretávanie sa obyvateľov a návštevníkov Krásnej.

„K aktivitám patrí organizovanie rôznych športových súťaží v zrevitalizovanom parku pre všetky generácie. Ide nám o prepojenie staršej a mladšej generácie, a vytvorenie takého komunikačného mosta medzi nimi,“ priblížil riaditeľ neziskovej organizácie Zachráňme kaštieľ v Krásnej Marek Kažimír.

V rámci projektu sa uskutoční aj súťaž v maľovaní Krásnej, pri ktorej môžu obyvatelia – deti i dospelí prejaviť svoj pohľad a emócie k tejto mestskej časti. „Z výsledkov prác bude v kaštieli výstava,“ dodala projektová manažérka Terézia Vysocká.

Kaštieľ získa novú tvár

Grantový program Karpatskej nadácie je podporovaný spoločnosťou U.S. Steel a podmienkou udelenia grantu bolo okrem aktívneho zapojenia dobrovoľníkov aj zapojenie zamestnancov tejto spoločnosti, ktorí v Krásnej bývajú. Na projekte spolupracuje aj Mestská časť Košice Krásna a občianske združenie EKO Ľudia.

„Ako starosta aj obyvateľ som veľmi rád, že to priestranstvo pred kaštieľom dostáva novú tvár. Dnešný deň je pre Krásnu opäť trochu výnimočný, keď sa začína ďalšia etapa obnovy niečoho,“ uviedol starosta mestskej časti Vladimír Saxa.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM