Lenka Fedorová Rôzne

Okolie Košíc stále prekvapuje: Rarity z neďalekých obci, o ktorých ste možno netušili

Východniari sú známi ako temperamentný a veselý národ. Málokto by povedal, že v obciach neďaleko metropoly východu môžete natrafiť na parádne zaujímavosti.

Ilustračný obrázok k článku Okolie Košíc stále prekvapuje: Rarity z neďalekých obci, o ktorých ste možno netušili
Zdroj: Dnes24.sk

Spor o zvonicu v Dargove

V roku 2014 obnovili v obci Dargov historickú drevenú zvonicu. Keď v roku 1925 kúpili pre zvonicu nový zvon, obyvatelia obce boli kvôli nemu na nože. Obyvatelia z dolného konca chceli nový zvon do svojej starej zvonice,a tak ho ozbrojení počas jednej noci do svojej zvonice preniesli. Vyhrotenie má dve verzie, podľa jednej obyvatelia horného konca urobili odvetu a v noci zvon vrátili do novej zvonice, podľa druhej verzie, do novej zvonice dokúpili ďalší zvon.

Čaňa s vlastným štadiónom

Kým iné obce môžu o takom niečom len snívať, v Čani je to realita. Obec Čaňa v okrese Košice-okolie sa len ako jedna z mála môže pochváliť vlastným hokejových štadiónom. Štadión je domovom hokejovej akadémie Igora Libu, ako aj regionálnej Amatérskej hokejovej ligy Čaňa (AHLČ), čo zvýšilo veľký záujem o hokej aj v susedných dedinách.

Parný mlyn v Buzici

V obci Buzica sa zachoval jedinečný parný mlyn. Ten je z roku 1923 a je nielen jediným na Slovensku, ale aj v celej strednej Európe. Okrem toho sa v obci zachovalo niekoľko sakrálnych pamätníkov. Medzi sochami sv. Jána Nepomuckého a Panny Márie sa nachádza kríž, ktorý dal v roku 1739 postaviť Imre Szentimrey s manželku z vďaky za to, že sa ich rodina nenakazila morom.

Košický Klečenov spojený s bitkou na Dargove

Ako informuje web obce, pri oslobodzovaní našej vlasti , koncom novembra 1944 prenikli jednotky Sovietskej armády do oblasti Ondavskej nížiny a k rieke Ondave, ktorú prekročili na niekoľkých miestach. Tu, na prelome Dargovského priesmyku, sa koncom roku 1944 a začiatkom roku 1945 vytvoril základ jedného z víťazných bojov Sovietskej armády za našu slobodu. Vyše 20 000 vojakov Sovietskej armády tu položilo svoje životy.

Meteorit vo Vyšnom Klátove

V obci Vyšný Klátov bol koncom februára 2010 zaznamenaný pád meteoritu, ktorého prvé fragmenty sa podarilo nájsť o mesiac neskôr v katastrálnom území spomínanej obce.

Opočlovek v Seni

V obci Seňa neďaleko Košíc sa našli pozostatky ohnísk i úštepy kameňov, ktoré majú dosvedčovať prítomnosť opočloveka na území Slovenka.

Rarita v Háji

Obec Háj, o ktorej sme vám priniesli už viacero článkov v sebe predsa len skrýva ešte jedne unikát. V obci sa zachovala tradičná ľudová architektúra, ale aj ľudové zvyky a remeslá. V dedinke sa preto už viac ako sto rokov vyrábajú unikátne cvrkajúce hrable, pri ktorých výrobe sa nepoužívajú žiadne klince. Zuby hrablí sa v otvoroch pohybujú a tým pri práci vydávajú zvuk – cvrkajú.

Hobití dom v Družstevnej pri Hornáde

V obci Družstevná pri Hornáde postavili netradičnú stavbu s názvom Hobití dom. Ten mal byť inšpirovaný myšlienkou Mátahmú Gándhího, podľa ktorého by mal byť dom postavený z materiálu, ktorý môžeme získať v okruhu 20 kilometrov.

Dvojkríž chráni obec

V Družstevnej pri Hornáde majú ešte jednu zaujímavosť. Miestny obyvateľ Andrej Holub z Družstevnej pri Hornáde „svoj kríž“ vyniesol až na kopec, z ktorého je parádny výhľad na celú obec a časť Košíc. „A nie je to hocijaký kríž. Dubový a dvojramenný, presne taký, aký je v štátnom znaku Slovenskej republiky. Keď budete niekedy prechádzať cez “Družstevnú” určite si túto zaujímavosť na kopci zvanom Lysá hora všimnete,“ uvádza web obce.

Počiatky Nižnej Myšle siahajú do praveku

Počiatky obce Nižná Myšľa siahajú až do praveku – do obdobia Paleolitu. V tomto období tu boli lovci aurignackej kultúry. Tí sa tu usídlili na prechodný čas v lokalite Skalka. Zanechali tu po sebe štiepané kamenné nástroje. Ich obydlia boli veľmi jednoduché. Za Nižnou Myšľou sa nachádza archeologická lokalita s vykopávkami. Sú to nálezy z otomanskej kultúry.

Zaujímavosťou z mladšej doby bronzovej bola tiež kultová jama. Ako informuje obec na svojom webe, používala sa na rôzne obrady. Našli sa v nej kostry mladého muža, troch žien a neúplná lebka dieťaťa. Kostry ležali v neprirodzenej polohe, čo len utvrdzuje tvrdenie že to nebol hrob. Muž bol hodený do jamy živí a zviazaný. Všetci jedinci boli obeťami rituálu. Takéto rituály sa používali na ochranu pred nebezpečenstvom. Možno už vtedy ľudia cítili, že sa blíži koniec ich kultúry. V priebehu 14. storočia pnl. otomanská kultúra zanikla.

Foto: Ilustračné

Zdroj: weby obcí/Dnes24

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM