Zuzana Vajayová Krimi

Okresný súd pojednával s hokejistom obžalovaným z vraždy

Hokejistu HC Košice Ladislava Š., ktorý je obžalovaný z obzvlášť závažného zločinu vraždy hokejového rozhodcu Mareka L., dnes opäť z väzby predviedli na hlavné pojednávanie pred senát Okresného súdu (OS) Košice I.

Podľa obžaloby mal Ladislav Š. 5. januára 2008 na odpočívadle štátnej cesty z Košíc do Prešova zavraždiť Mareka L., ktorého bodol a sekol minimálne 19-krát nožom do hornej časti tela. Pozostatky rozhodcu našli v decembri 2008 medzi obcami Huncovce a Veľká Lomnica. Ladislav Š., ktorý sa v minulosti pred vyšetrovateľom aj pred súdom k činu priznal, na pojednávaní 14. júla 2010 vyhlásil, že skutok nespáchal a je nevinný.

Senát OS dnes najskôr vypočul znalcov z odboru súdneho lekárstva, ktorí vykonali pitvu nájdeného kostrového nálezu obete a aj na základe zistení z vyšetrovania, hlavne z výpovede obžalovaného o popise noža z 24. apríla 2009, vypracovali znalecký posudok. Keďže neúplný kostrový nález bol sekundárne poškodený lesnou zverou, ako aj v značnom štádiu rozkladu bez tkaniva a orgánov, príčinu smrti určovali na základe bodno-rezných poškodení na zvyškoch nájdeného oblečenia obete. Na bunde ich našli 26, na spodnom, teda najbližšie k pokožke, iba 9 takýchto poškodení. Obhajca obžalovaného Alexander Farkašovský poukázal na rozpor s kriminalisticko-expertíznym posudkom, ktorí zistil 19 bodno-rezných poškodení. Na základe týchto skutočností sa podľa znalcov nedá jednoznačne určiť príčina smrti, s najväčšou pravdepodobnosťou došlo k poškodeniu orgánov v hrudníkovej dutine a obeť zomrela na následky šoku z vykrvácania po mnohonásobných bodných a sečných zraneniach.

OS dnes vypočul aj svedkyňu, ktorá kvôli účasti na pojednávaní musela pricestovať z Anglicka. Vypovedala, že bola pri tom, ako sa Ladislav Š. priznal v kruhu priateľov, že zabil Mareka L., aj k tomu, ako to urobil. Ako ďalej uviedla, v období predtým zaznamenala konflikty a nezhody medzi obžalovaným a obeťou. Vyjadrila názor, že Marek L. bol podvodník, všetkých citovo vydieral údajnou rakovinou žalúdka, vyhrážal sa im kontaktmi s mafiou a Ladislava Š. oberal o peniaze a súkromie, keďže býval u neho v byte. OS potom odročil hlavné pojednávanie na 9. februára 2011 za účelom vypočutia ďalších svedkov.

Ladislav Š. po zmene výpovede (14.7.) o tom, že je nevinný, za páchateľov označil dvoch mužov, ktorých prvýkrát v živote videl na odpočívadle, kam odviezol Mareka L. v osudný deň na stretnutie. Z auta iba videl, ako bezvládneho Mareka L. muži naložili do kufra jeho auta. Jeden z nich si k nemu prisadol a prikázal mu ísť smerom na Kežmarok. Druhý z mužov ich sledoval v terénnom aute. Medzi obcami Huncovce a Veľká Lomnica sa tela zbavili. Jeho nechali žiť, pretože, ako vypovedal Ladislav Š., páchatelia mu povedali, že by bolo škoda hokejistu. Svoju výpoveď zmenil až v júli 2010 preto, lebo sa bál o svoj život a až po takom čase našiel odvahu brániť sa. Navyše bol podľa vlastných slov pri vypočúvaní v strese, pretože vyšetrovatelia ho mali presviedčať, že všetky dôkazy smerujú proti nemu. Predchádzajúci obhajca mu poradil, aby nemenil výpoveď s tým, že budú žiadať súd, aby prekvalifikoval skutok na zločin zabitia. Po výmene obhajcov nový zástupca Ladislava Š. Alexander Farkašovský pred súdom poukázal na závažné procesné pochybenia už pri zadržaní jeho klienta. Podľa neho mu bolo v prvý deň po zadržaní odopreté zaručené právo na obhajobu a v tom čase nebol dôvod ani na útekovú väzbu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM