Michal Lendel Rôzne

Okúzľujúce dominanty zo stavebnice v Košiciach: Vysielač aj známy most postavené z Merkuru!

Kto by nepoznal stavebnicu Merkur? No na výstave Technického múzea spoznáte to, čo sa dá z tejto stavebnice vykúzliť. Chýbať nebudú modely parnej lokomotívy, či vzducholode, no akcia prinesie aj jedno obrovské prekvapenie...

Ilustračný obrázok k článku Okúzľujúce dominanty zo stavebnice v Košiciach: Vysielač aj známy most postavené z Merkuru!
Zdroj: Webnoviny.sk

Výstavu Legenda Merkur – pocta slávnej stavebnici zo zbierok Jiřího Mládka otvorili vo štvrtok pre verejnosť v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach. Výstava potrvá do 5. januára budúceho roku.

Nechýbajú modely parnej lokomotívy, vzducholode…

Poznávacím znamením merkurových modelov Jiřího Mládka z Kyškovic sú čierne skrutky a matice. Medzi jeho modelmi je množstvo dopravných strojov a zariadení, svietiaci model parnej lokomotívy, mostové žeriavy, ale aj fiktívna vzducholoď z verneoviek, či najrôznejšie automobily.

Na výstave aj 13-metrový model…

Pre výstavu v Košiciach si špeciálne pripravil model prvého rozhlasového vysielača na Slovensku, postaveného v roku 1925 v obci Haniska. Dominantou je tiež 13-metrový model bratislavského Starého mosta, ktorého originál je pre rekonštrukciu neprístupný.

Súčasťou výstavy je interaktívny priestor pre najmenších návštevníkov, v ktorom si skladanie a stavanie modelov môžu priamo na výstave vyskúšať

Stavebnica Merkur v Technickom múzeu
11
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM