Zuzana Vajayová Rôzne

Opera ŠD žala úspechy v Nemecku aj Maďarsku

Už tradične rozcestovaný záver sezóny mal súbor Opery Štátneho divadla (ŠD) Košice.

Zbor ako súčasť spoločnej nemecko – maďarsko-slovenskej produkcie účinkoval v premiérach opery F. Liszta Don Sanche na prestížnom opernom festivale v nemeckom Bayreuthe a zároveň celý súbor uviedol v jaskynnom divadle v maďarskom Fertörákosi neďaleko Šoprone opery W.A.Mozarta Figarova svadba a Čarovná flauta.

Pre zbor opery bolo účinkovanie v spoločnom projekte ocenením jeho kvality. Opera Franza Liszta Don Sanche je jedinou operou tohto známeho skladateľa, ktorému je v hudobnom svete zasvätený tento rok. Spolu so zborom opery ju naštudoval Symfonický orchester mesta Miškovec a nemeckí a maďarskí sólisti v réžii Julie Glass a hudobnom naštudovaní Nicolasa Richtera. Prvú premiéru mala 11. júna v Miškovci na známom Bartókovom opernom festivale. Uvedenie dvoch predstavení 7. a 8. júla v Bayreuthe bolo vyvrcholením osláv 200. výročia Lisztovho narodenia na známom európskom opernom festivale.

Z Bayreuthu sa zbor presúval do Šoprone, kde už pricestoval zvyšok operného súboru. V dňoch 8. a 9. júla mala Opera ŠD Košice tú česť, že jej dve predstavenia boli poslednými opernými produkciami uvedenými v jaskynnom divadle vo Fertörákosi pred jeho zatvorením a rekonštrukciou. „Chceli by sme sa čo najskôr pustiť do rekonštrukcie kamenného divadla, ktorá by mala priniesť zlepšenie podmienok nielen pre divákov ale aj umelcov a samozrejme rozšíriť aj technické možnosti. Všetko bude závisieť od financií, ale boli by sme radi, keby sme tu košickú operu mohli privítať pri opätovnom otvorení divadla v roku 2013,“ povedal riaditeľ Pro Kultura Šopron Ferenc Nyerges.

Košická opera bola až na jeden rok každoročne súčasťou operného leta v jaskyni od roku 1998. Počas týchto rokov videli diváci na maďarsko – rakúskom pohraničí všetky väčšie a známejšie produkcie z dielne košických umelcov. „Zažili sme tu rôzne predstavenia. Hrať v prírodnom prostredí je stále istým rizikom, hrali sme v lejaku, hrali sme v búrke, hrali sme s prestávkou spôsobenou výpadkom prúdu, hrali sme v teple, ale aj zime. Určite to pre každého boli nezabudnuteľné zážitky. Verím, že sa sem ešte vrátime,“ uistil vedúci obchodného oddelenia ŠD Košice František Ténai.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM