Alexandra Kolínská Samospráva

Originálna výstavba rodinných domov pre Rómov v Rankovciach: Projekt ocenili v Bruseli

Vďaka projektu už šesť mladých rómskych rodín v Rankovciach v okrese Košice - okolie zmenilo svoj osud. Ich domovom už v tomto roku nie je chatrč, ale nízkonákladový dom, ktorý je ekologický a energeticky efektívny.

Ilustračný obrázok k článku Originálna výstavba rodinných domov pre Rómov v Rankovciach: Projekt ocenili v Bruseli
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Zlatú cenu pre občiansku spoločnosť, ktorú udeľuje Európsky hospodársky a sociálny výbor (EHSV) v Bruseli získala minulý týždeň nezisková organizácia ETP Slovensko – Centrum pre udržateľný rozvoj.Víťazný slovenský projekt Budujeme nádej pomáha motivovaným rodinám zo segregovaných rómskych komunít postaviť si legálne domy z vlastných úspor a mikropôžičiek.

O výstavbu majú záujem aj ďalší obyvatelia osady. V druhej fáze v Rankovciach prebieha výstavba ďalších desiatich takýchto domov. „Projekt prináša nový model riešenia sociálneho bývania na Slovensku. Financovaný je prevažne zo súkromných zdrojov a zdrojov donorov neziskovej organizácie,“ uviedla riaditeľka ETP Slovensko Slávka Mačáková.

Okrem ceny aj finančná odmena

Cena pre občiansku spoločnosť sa udeľuje od roku 2006 mimovládnym združeniam a osobnostiam, ktoré významne prispievajú k podpore európskej identity a integrácie. Tohto roku sa oceňovali iniciatívy zamerané na integráciu Rómov. O ocenenie sa uchádzalo 81 organizácií a jednotlivcov z celej Európy.

Zlatú cenu prebrali vo štvrtok v Bruseli spolu s riaditeľkou ETP Slovensko aj koordinátor stavebných prác v Rankovciach Ondrej Sámeľ a jeden z aktívnych staviteľov Milan Gašpar. Súčasťou ceny je finančná odmena 15.000 eur, ktorú použije nezisková organizácia pre ďalšie sociálne programy.

Vlastnoručne stavané domy

Projekt Budujeme nádej sa začal v minulom roku a prvýkrát na Slovensku overoval nový model svojpomocnej výstavby rodinných domov. Tieto domy sa stávajú osobným vlastníctvom staviteľov. Vlastnoručne si ich stavajú mladí ľudia z osád na legálnych a vyrovnaných pozemkoch na základe platne vydaného stavebného povolenia.

Domy majú sociálne zariadenie, elektrickú a vodovodnú prípojku a napojenie na kanalizáciu. Náklady na výstavbu si hradia budúci majitelia z vlastných úspor a mikropôžičky vo výške zhruba 6200 eur, ktorú im poskytuje ETP Slovensko. Pôžička je zabezpečená záložným právom, splatná do desiatich rokov a jej splácanie sa začína po dokončení stavby. Pri výstavbe pomáha stavebný koordinátor.

Pomoc na nový začiatok

„Boli by sme radi, keby si tvorcovia sociálnych politík na Slovensku osvojili túto svojpomocnú výstavbu a keby ju prijali ako jedno z alternatívnych riešení sociálneho bývania. Vieme, že to nie je vhodné pre všetkých ľudí, ktorí bývajú v nedôstojných podmienkach, ale, ako to vidíme v Rankovciach a iných obciach, sú rodiny a klienti, ktorí si dokážu sami alebo s pomocou priateľov a príbuzných domy postaviť,“ povedala Mačáková.

Podľa nej tak nie je dôvod, aby museli títo ľudia čakať na obecnú či štátnu výstavbu. „Treba hľadať spôsob, ako im pomôcť zabezpečiť na začiatok štartovací kapitál, aby mali z čoho začať stavať a postavili si aspoň ten základný modul, a potom pokračovali vo výstavbe tohto, ako ho my voláme, prírastkového domu,“ dodala.

Rodina Milana Gašpara

Jedným z desiatich klientov, ktorí si v Rankovciach vlastný dom stavajú, je Milan Gašpar. S manželkou a tromi deťmi býva v súčasnosti pri rodičoch v jednej izbe. Teší sa, že v budúcom roku už bude žiť v dokončenej stavbe. „Je to super projekt, lebo z ničoho nič idete do väčšieho, pritom viete, že nikdy v živote by ste taký dom nemali ako postaviť, lebo zo sociálnych dávok sa to proste nedá. Je skvelé, že nám poskytujú mikropôžičku a ukazujú nám iný život, než sme doteraz žili,“ povedal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM