Marcel Mojžiš Správy

Originálne nápady architektov v Košiciach: Prepojenie centra mesta so sídliskom lanovkou!

Počas dvoch týždňov si 29 architektov na 11. ročníku Svetového fóra mladých architektov v Košiciach lámalo hlavu s návrhmi riešiacich otázku rieky v meste. Najviac zaujalo riešenie lokality Tri súdky, či originálne riešenie prepojenia centra mesta so sídliskom Dargovských hrdinov lanovkou.

Ilustračný obrázok k článku Originálne nápady architektov v Košiciach: Prepojenie centra mesta so sídliskom lanovkou!
Foto: Marcel Mojžiš / Zdroj: TASR

Ako uviedol akademický architekt Štefan Mitro, ktorý je spoluorganizátorom fóra, zišlo sa tu 23 architektov z osemnástich krajín a šesť mladých slovenských architektov.
„Bola to v prvom rade tvorivá dielňa, ktorá sa v Košiciach uskutočnila v spolupráci s Útvarom hlavného architekta mesta. Dvojdňová konferencia je štartom do akcie, architekti tu ostanú a budú riešiť urbanistickú tému prinavrátenia rieky do mesta,“ povedal Mitro.

5 konkrétnych projektov

Účastníkov workshopu organizátori oboznámili s históriou Košíc, aby následne mohli desať dní pracovať na zadaní, ktorého výsledkom je päť konkrétnych návrhov riešiacich otázku rieky v meste. Cieľom projektu bolo získať variantné návrhy na usporiadanie priestorov okolo vodných plôch, začlenenie vodných tokov do organizmu mesta a ich revitalizácia a kultivácia.

„Objavili sa tu návrhy, ktoré v budúcnosti budeme môcť zapracovať do štúdie realizovateľnosti územného plánu mesta, ale aj návrhy, ktoré sú nerealizovateľné,“ povedala hlavná architektka mesta Košice Petronela Királyová. Ocenila napríklad netradičné riešenia lokality Tri súdky v Ťahanovciach, či originálne riešenie prepojenia centra mesta so sídliskom Dargovských hrdinov lanovkou.

Víťazné návrhy zverejnia občanom

„Dva týždne je krátka doba na to, aby architekti vyriešili problém vody v meste. Našim cieľom bolo získať nápady. Koniec koncov víťazné návrhy budú k dispozícii občanom mesta na výstave na magistráte mesta a určite sa k nim rozvinie aj občianska diskusia,“ doplnil Mitro.

Na nekonvenčné nápady sa teší aj primátor Košíc Richard Raši. „Prišli sem mladí ľudia, ktorí sa na mesto môžu pozrieť inými očami. Nie je pravdepodobné, žeby sa do centra mesta vrátila rieka ako taká, znamenalo by to preorganizovanie celého konceptu mesta. Na druhej strane očakávam, že z fóra vzídu nápady, ktoré môžu centrum oživiť a nejakým spôsobom sem vodu prinavrátiť,“ povedal Raši pri otvorení Fóra mladých architektov.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM