Marcel Mojžiš Rôzne

Originálny výjav na sídlisku: Drevenice na streche 13-poschodového paneláku!

V septembri sprístupnia netradičný projekt "tri drevenice na paneláku“, ktorého autorom je výtvarník Tomáš Džadoň. Ide o pamätník ľudovej architektúry, ktorý tvoria tri originálne zrubové stodoly, ktoré budú umiestnené na streche 13-poschodového paneláku na košickom sídlisku Dargovských hrdinov.

Ilustračný obrázok k článku Originálny výjav na sídlisku: Drevenice na streche 13-poschodového paneláku!
Zdroj: TASR

Nová atrakcia Košíc

Slávnostné otvorenie je naplánované na sobotu 14. septembra. Mesto vydalo stavebné povolenie na tento pamätník ešte koncom júla. „Predmetná stavba je povoľovaná ako dočasná stavba na dobu určitú v trvaní dvoch rokov od nadobudnutia právoplatnosti tohto rozhodnutia,„ uvádza sa v rozhodnutí. Umiestnenie pôvodných stodôl z Liptovskej Tepličky a oravskej Párnice na strechu paneláku odhlasovali aj jeho obyvatelia. „Ich súhlas bol dôležitou súčasťou celého umeleckého projektu a vďaka nim sa panelák na Lidickom námestí 1 stane netradičným podstavcom, ktorý bude viditeľný i zo vzdialených častí mesta,“ uviedol Džadoň, ktorý by chcel, aby pamätník ostal na streche natrvalo.

Finančná zbierka na podporu pamätníka

Na dokončenie pamätníka chýba časť financií, preto sa autor diela rozhodol vyhlásiť verejnú finančnú zbierku, ktorou che osloviť všetkých, ktorí sa zaujímajú o tému ľudovej a urbánnej tradície. Každý kto podporí zbierku, dostane odznak s nápisom „Som z paneláka“.

Na českom crowdfundingovom serveri Hithit a medzinárodnom serveri Indiegogo môže každý za podporu Džadoňovho diela získať niekoľko autorských bonusov: tričká, odznaky, vytesanie mena do trámu jednej zo stodôl, osobnú komentovanú prehliadku alebo zažiť originálnu akciu, v ktorej autor priamo pre nich zopakuje svoju performance „Som podstavec“. „Finančné zdroje získané vo verejnej zbierke použijeme na technické zabezpečenie zdvihnutia dreveníc na panelák a osvetlenie tohto netradičného pamätníka," uviedol Džadoň.

Myšlienka vytvoriť pamätník určitej spoločenskej, politickej a kultúrnej zmene siaha do roku 2006 a potom čo Košice získali titul Európske hlavné mesto kultúry, padlo rozhodnutie umiestniť ho práve tu. Drevenice na paneláku je symbolika, ktorá poukazuje na kultúrne a spoločenské zmeny u nás. V panelových domoch dnes však žije približne polovica obyvateľov Slovenska.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM