Správy

Oslavy Dňa mesta Košice: Čaká nás ohňová i ohňostrojová show!

Bohatý program s viac ako 80 podujatiami a 1500 účinkujúcimi prinesie 23. ročník osláv Dňa mesta Košice v dňoch od 29. apríla do 8. mája.

Ilustračný obrázok k článku Oslavy Dňa mesta Košice: Čaká nás ohňová i ohňostrojová show!
Zdroj: TASR

Metropola východu sa tak opäť premení na mesto tanca, hudby, športu, farieb, gastronómie, ale aj vzdelávacích aktivít a charity. „Novinkou bude špeciálna ohňová a ohňostrojová show, ktorá bude počas Košických Benátok a záverečného Galakoncertu mesta Košice, ďalej celodenné podujatie pre rodiny s deťmi Jazero žije, ako aj Ulička remesiel deťom s dobovými remeslami,“ priblížil primátor Richard Raši. Špecialitou tohto ročníka bude aj Beh čašníkov – Carpano Cup 2017, ktorý na Hlavnú ulicu prinesie atmosféru z kultového filmu „Vrchni prchni“.

Celkovo je pripravených 30 hlavných a 55 sprievodných podujatí. Prispejú do nich aj deti, žiaci základných škôl, profesionálni umelci aj aktívni seniori.

K tradičným podujatiam patria Košické Benátky, na ktorých košické jazero večer ožije jedinečnými plavidlami. Na galakoncerte na schodisku magistrátu, ktorý bude obohatený o ohňostroj a špeciálne svetelné efekty, vystúpia napríklad David Koller, Sima Martausová, Lina Mayer či orchester Klasik Band. Na oslavách nebudú chýbať Košické rytierske slávnosti v Mestskom parku, Stavanie mája na Hlavnej ulici, otvorenie sezóny detskej železničky a letnej sezóny v zoo či Majáles na Alpinke.

V ponuke sú ďalej Bozkávanie pod čerešňou, Remeselné trhy, tradičný športový VSE City Run, ale aj nové športovo-spoločenské podujatie Jump Fest a Čokoládová tretra. Milovníkov hudby poteší Kaviareň Slávia Petra Stašáka a súťaž mladých kapiel ROKOKO. Súčasťou ponuky bude aj prehliadka a výstava historických vozidiel Cassovia Retro. Vyvrcholením z hľadiska mesta bude slávnostný ceremoniál spojený s odovzdávaním cien mesta a cien primátora.

Dramaturgickým zámerom pri tvorbe všetkých podujatí, je snaha osloviť ich obsahom celé rodiny. „Chceli sme, aby väčšina podujatí mala aj interaktívny charakter a návštevníci sa mohli stať ich aktívnymi spolutvorcami,“ uviedol vedúci referátu kultúry košického magistrátu Richard Herrgott. Celkový plánovaný rozpočet na podujatie je podľa neho približne rovnaký ako vlani – 65.000 eur. Zhruba tri štvrtiny účinkujúcich je alebo pochádza z Košíc. Vstup na podujatia je zdarma.

Mesto vydalo k oslavám programový kultúrny informátor, ktorý sa už dostáva do schránok obyvateľov mesta. Počet týchto bulletinov je 55 000 kusov, oproti minulému roku o 5000 viac.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM