Alexandra Kolínská Správy

Ostro sledovaná Lekárska fakulta pred vážnym rozhodnutím: Kto bude novým dekanom?

Rektor chcel odvolať Siegfrieda z postu dekana v súvislosti s medializovanou kauzou. Akademický senát fakulty nesúhlasil so žiadosťou rektora odvolať Siegfrieda z postu dekana, ten však následne sám požiadal senát o uvoľnenie z funkcie. Preto si senát bude musieť zvoliť nového dekana.

Ilustračný obrázok k článku Ostro sledovaná Lekárska fakulta pred vážnym rozhodnutím: Kto bude novým dekanom?
Zdroj: TASR

Akademický senát Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (AS LF UPJŠ) v Košiciach si bude voliť nového dekana na štvrtkovom (16.10.) zasadnutí. Predchádzajúci dekan Leonard Siegfried oznámil odstúpenie z funkcie 24. septembra, čo zdôvodnil „konfrontačným charakterom riadenia“ zo strany rektora UPJŠ Ladislava Mirossaya k Lekárskej fakulte.

Odvolanie dekana Siegfrieda

Rektor chcel odvolať Siegfrieda z postu dekana v súvislosti s medializovanou kauzou štúdia syna prednostu kliniky stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie LF UPJŠ Andreja Jenču. Podľa vedenia univerzity Andrej Jenča ml. vyštudoval zubné lekárstvo v rozpore so študijným poriadkom a vnútornými predpismi školy. Rektor vyčítal Siegfriedovi nečinnosť v kauze, čo bývalý dekan odmietol. Akademický senát fakulty nesúhlasil so žiadosťou rektora odvolať Siegfrieda z postu dekana, ten však následne sám požiadal senát o uvoľnenie z funkcie.

Dočasný dekan Pella

Do vymenovania nového dekana je podľa rozhodnutia Akademického senátu dočasne na čele fakulty Daniel Pella, predtým prodekan pre zahraničné vzťahy a štúdium v anglickom jazyku. Pella zároveň kandiduje na post dekana. „Chcem, aby sa nám podarilo eliminovať nadbytočnú administratívu, byrokraciu, zjednodušiť štúdium našim študentom, ale aj pedagógom tak, aby študenti opúšťali fakultu ešte lepšie pripravení ako doteraz,“ uviedol.

Riešiť by chcel aj podľa neho neprijateľnú dvojkoľajnosť a problémy vyplývajúce zo súčasného rozdelenia kompetencií medzi primármi a prednostami kliník fakulty a univerzitnej nemocnice. „Chcem, aby sa znovu vo vzájomných vzťahoch medzi univerzitou, fakultou a univerzitnou nemocnicou presadila rozumná komunikácia, vzájomná úcta, pomoc a rešpekt,“ konštatoval Pella.

Pella ako kandidát na dekana

Kandidát na nového dekana si myslí, že slovenské lekárske fakulty majú vlastné špecifické problémy. Je to napríklad otázka špecializačného štúdia doktorandov. „Bolo by dobré, aby podľa českého modelu sa aj v SR pri hodnotení praktickej prípravy v rámci špecializačného štúdia vychádzalo z reálne odpracovanej zdravotníckej činnosti, a nie z výšky deklarovaného zdravotníckeho úväzku. Pri súčasnom modeli nemožno doktorandov zaradiť do špecializačného štúdia, a tak sa stáva pre nich doktorandské štúdium neatraktívnym. Samozrejme, noví sa už do takéhoto štúdia nehrnú a mnohí prijatí ho opúšťajú,“ dodal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM