Alexandra Kolínská Správy

Otestovali sme na vlastnej koži: Dostať sa autom cez centrum je viac ako umenie. Čo na to košickí šoféri?

Husté sneženie a rekonštrukcia trate. Tieto vplyvy v predchádzajúcich dňoch otestovali schopnosti vodičov v Košiciach. Niektorí z nich však vidia v zmene dopravy komplikácie.

Ilustračný obrázok k článku Otestovali sme na vlastnej koži: Dostať sa autom cez centrum je viac ako umenie. Čo na to košickí šoféri?
Foto: Alexandra Kolínská / Zdroj: Dnes24.sk

Okrem rekonštrukcie električkovej trate na Kuzmányho ulici, bola od 2. februára 2015 úplne uzavretá časť Štúrovej ulice. Z tohto dôvodu bola doprava dočasne odklonená. Prvé dni sa dokonca tvorili kolóny, o ktorých sme vás informovali v článku Dopravné komplikácie v centre Košíc: Rekonštrukcia električkovej trate preveruje trpezlivosť vodičov!

Otestovali sme si na vlastnej koži premávku v centre Košíc, ako prebiehala odklonená doprava cez ulice Žižkova – Kukučínova – Rastislavova a spať. Boli sme sa pozrieť na troch križovatkách. Počas celého dňa husto snežilo, čo nepridávalo na spokojnosti vodičov.

Nespokojnosť vodičov

„Neviem, prečo museli dve z najfrekvento­vanejších ulíc uzavrieť naraz a ešte k tomu v zime. Podľa mňa mohli najskôr dokončiť Kuzmánku a potom sa pustiť do Štúrovej. Som zvedavý, dokedy to bude akože takto fungovať,“ reagoval vodič Andrej (27) na uzavretie Štúrovej ulice. Nebol však sám, kto vyjadril nespokojnosť nad obchádzkou. „Celé je to totálna hlúposť. Odkloniť prejazd cez uzučké uličky? Však tie autobusy sa na Žižkovej ani nemôžu poriadne otočiť. No hrôza, komplikácie strašné,“ konštatoval Boris (38).

Obchádzkou jazdí viac autobusov

Križovatku pri Krajskom súde a na Rastislavovej ulici riadila polícia. Na priesečníku ulíc Žižkova a Kukučínova bola doprava o niečo komplikovanejšia. Ostrá zákruta dávala zabrať najmä autobusom. Tým však pomáhal dopravný dispečer, ktorý riadil prejazd autobusov. Električková doprava je v centre mesta obmedzená, niektoré spoje museli nahradiť autobusy. Viac sa dočítate v článku Oprava trate na Štúrovej: Mnohé spoje čaká zmena, pozrite si PREHĽAD!

Podľa informácií od dispečera však napriek nepriaznivému počasiu nedošlo k žiadnym väčším komplikáciám. Ako pomôcku pre vodičov vychádzajúcich z Kukučínovej na Žižkovu, bolo v zákrute namontované zrkadlo.

Na radosti vodičom nepridal ani sneh

Dopravu v meste znepríjemňovalo aj husté sneženie, ktoré pretrvávalo od rána až do skorého večera. „Mne to zase až tak nevadí. Aspoň sa mám na čo vyhovoriť v práci. :D No aj tak to zle spravili, keby do toho aspoň nesnežilo, lebo sa šmýka,“ vyjadrila sa nám vodička Miriam (32), ktorej komplikoval cestu sneh.

Po Kuzmánke len v jednom smere

Rekonštrukcia električkových tratí prebieha niekoľko mesiacov aj na Kuzmányho ulici. Doprava v smere od Krajského súdu po Radnicu Starého mesta je dlhodobo uzavretá. Po Kuzmányho ulici je možné jazdiť len v jednom smere – od Radnice Starého mesta po Krajský súd.

„Tak čo vám poviem… Zaujímalo by ma, čo bol toto za nápad. Ráno musím obchádzkou chodiť do roboty a po obede sa cez Kuzmánku nazad nedostanem, takže zase musím ísť obchádzkou. Ale to je zbytočné si nervy ničiť, treba nejak vydržať,“ povedal nám šofér Jozef (48).

„Mesto Košice žiada cestujúcu verejnosť, aby vo väčšej miere využívala mestskú hromadnú dopravu, čím výrazne odľahčí osobnú dopravu v čase predmetného obmedzenia dopravy,“ povedala hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová.

Viac o prebiehajúcej rekonštrukcii električkovej trate a o možnostiach obchádzok Štúrovej ulice sa dočítate v článku Kvôli rekonštrukciám uzavrú v centre celú ulicu: Tadiaľto autom v najbližšej dobe neprejdete!

Vodičov otestovala nielen rekonštrukcia ale aj sneh
20
Galéria
Foto: Alexandra Kolínská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM