Lenka Fedorová Správy

Oto Žarnay na košickom súde nepochodil: Ako rozhodnutie zdôvodnila sudkyňa?

Poslanec Národnej rady a bývalý učiteľ Oto Žarnay sa v prípade jeho výpovede zo školy, v ktorej učil obrátil na okresný súd. Ten rozhodol v jeho neprospech.

Ilustračný obrázok k článku Oto Žarnay na košickom súde nepochodil: Ako rozhodnutie zdôvodnila sudkyňa?
Zdroj: TASR

Okresný súd Košice II zamietol 30. mája 2016 žalobu bývalého učiteľa Ota Žarnaya v prípade jeho prepustenia z košickej Obchodnej akadémie (OA) Polárna.

Žarnay sa domáhal uznania neplatnosti výpovede

Žarnay, ktorý je v súčasnosti poslancom NR SR za OĽaNO-NOVA, ako predseda rady školy poukázal na spornú zmluvu na externé právne služby, domáhal sa uznania neplatnosti svojej výpovede z mája 2013 a náhradu ušlej mzdy. Tvrdí, že výpoveď dostal práve preto, že kritizoval nehospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami.

Sudkyňa v odôvodnení rozsudku konštatovala, že škola „ako zamestnávateľ splnila všetky hmotnoprávne podmienky, aby s navrhovateľom ako zamestnancom skončila pracovný pomer výpoveďou z organizačných dôvodov“.

Podľa sudkyne bol nadbytočný

Sudkyňa ďalej konštatovala, že rozhodnutie o organizačných zmenách na škole súviselo so znížením počtu žiakov o 37 v školskom roku 2013/2014. Zamestnávateľ rozhodol o znížení stavu zamestnancov, a tým aj o zrušení pracovného miesta navrhovateľa, čím sa navrhovateľ stal nadbytočným.

Ak by dal súd za pravdu Žarnayovi, išlo by podľa sudkyne o subjektívne rozhodnutie a narušenie právnej istoty účastníkov tohto, ale aj ďalších podobných konaní. Ani svedecké výpovede nepreukázali, že by sa zamestnávateľ chcel zbaviť práve tohto zamestnanca, uviedla sudkyňa. Žarnay vzápätí potvrdil, že sa v prípade odvolá na krajský súd.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM