Barbara Dallosová Krimi

Otrasná štatistika, dobití policajti: Rómovia z osád tvrdo útočili, nešetrili ani autá! FOTO

Muži zákona opisujú hrozivé vyčíňanie obyvateľov rómskych osád. Päste, údery do hlavy, ťažké zranenia, zničené policajné vozidlá. To všetko figuruje v štatistikách policajtov za posledné obdobie. Týka sa to celého nášho kraja.

Ilustračný obrázok k článku Otrasná štatistika, dobití policajti: Rómovia z osád tvrdo útočili, nešetrili ani autá! FOTO
Zdroj: Policajný zbor SR

V poslednom období zasahovali muži zákona v rómskych osadách v Košickom kraji niekoľkokrát. Ako informovala krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová, len za posledný týždeň v 56 prípadoch policajné hliadky asistovali pracovníkom RZP pri ich výjazdoch do problémových lokalít. Od začiatku tohto roka až doposiaľ v Košickom kraji zaznamenali 12 prípadov útokov na policajtov, z ktorých 10 objasnili.

Bili ho palicami

Začiatkom minulého týždňa bola podľa hovorkyne policajná hliadka privolaná na Turzovskú ulicu v Gelnici, kde došlo k roztržke medzi miestnymi obyvateľmi. ,,Počas služobného zákroku doposiaľ nezistený páchateľ zozadu od chrbta udrel jedného z policajtov nezisteným predmetom po hlave, pričom utrpel tržné poranenia hlavy. V tejto súvislosti vyšetrovateľ PZ začal trestné stíhanie pre zločin útoku na verejného činiteľa. Na druhý deň došlo k ďalším incidentom medzi obyvateľmi uvedenej ulice, kde skupina obyvateľov napadla 34-ročného muža. Tohto palicami bili do oblasti tela a hlavy, pričom mu spôsobili ťažké zranenia hlavy priamo ohrozujúce jeho život s následnou dlhodobou hospitalizáciou," opisuje útoky Mésarová.

Úradoval alkohol

Počas uplynulého víkendu mali košickí policajti opäť plné ruky práce. Opakovane boli vyslané do miestnej osady zn. Grűn v obci Nálepkovo, kde došlo k hromadnej bitke dvoch rodín, do ktorej sa podľa polície zapojilo až 70 ľudí. ,,Privolaní boli policajti i pracovníci RZP, ktorí ošetrovali niekoľko osôb so zraneniami. V tej súvislosti polícia preveruje podozrenie z viacerých trestných činov a to: ublíženia na zdraví, nebezpečného vyhrážania a výtržníctva, kde zatiaľ disponujeme viacerými lekárskymi správami so zraneniami ako zlomeniny prstov, zlomeniny lakťovej kosti a tržné rany na hlavách. Opätovne k vzájomným útokom došlo v nočných hodinách, kedy policajti zasahovali znovu. Ako príčina vzájomných útokov bolo zistené nadmerné alkoholické opojenie a následné vyvolávanie roztržiek," približuje hovorkyňa.

Na policajtov útočili aj mimo služby

Ako ďalej informovala košická polícia, členovia zboru museli čeliť útokom aj v civile. ,,V prvom prípade, pred dvoma týždňami, priamo na námestí v Spišskej Novej Vsi 20-ročný muž z miestnej komunity fyzicky napadol 39-ročného príslušníka PZ mimo služby na chodníku v parku, pričom ho päsťou udrel do tváre. Spôsobil mu ťažké zranenia vrátane viacerých zlomením v tvárovej časti, ktoré si vyžiadali operačný zákrok a z ktorých sa bude liečiť viac ako 6 týždňov," hovorí Mésarová s tým, že dôvodom bolo napomenutie policajta, aby skupina ľudí nerozhadzovala odpadky po chodníku.

Ako pokračovala hovorkyňa, v druhom prípade policajt mimo služby vykonal služobný zákrok v jednom z obchodných centrier v Košiciach po tom, čo ho napadol jeden muž zo skupiny ľudí, ktorá bola hlučná a popíjala víno z fľaše. Policajtovi vynadali a keď sa otočil a pokračoval v ceste, pocítil niekoľko úderov do chrbta. ,,Keď prišiel na pomoc svedok udalosti, časť zo skupiny z miesta utiekla, ale ten najagresívnejší v útokoch pokračoval. Na to policajt mimo služby vyhlásil svoju príslušnosť k PZ a vyzval osobu, aby upustila od svojho konania s tým, že v opačnom prípade budú voči nemu použité donucovacie prostriedky. Útočník aj následné výzvy ignoroval a nakoľko kládol aktívny odpor, použil voči útočníkovi donucovacie prostriedky a spacifikoval ho," opisuje drámu v nákupnom centre.

Keď sa vrátili k autu, čakalo ich prekvapenie

Ďalší prípad zaznamenala polícia i dnes (5.5.) krátko po polnoci. Policajná hliadka bola podľa slov hovorkyne vyslaná do osady v meste Medzev preveriť oznámenie občana, že muž pod vplyvom alkoholu rozbíja nábytok a je zranený. Po príchode policajnej hliadky sa oznamovateľ v dome nenachádzal a na mieste vládol pokoj. Policajná hliadka prehľadala okolie a zranenú osobu nenašla.

Prekvapenie ale policajtov čakalo pri návrate k autu. ,,Keď sa vrátili k zaparkovanému služobnému vozidlu zistili, že obe pneumatiky na strane spolujazdca sú prerezané. Na vozidle bola škoda vyčíslená na cca 200 eur. Polícia danú vec dokumentuje ako priestupok proti majetku," uvádza Mésarová a dodáva, že páchateľmi boli dve osoby vo veku 14 a 17 rokov.

Hrozivé zábery: Bitky, ťažké zranenia, poškodené policajné autá
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM