Kultúra

Otvorenie sezóny vo veľkom štýle: V Kúpeľoch Štós bude originálny juniáles

V Kúpeľoch Štós v košickom okolí sa v piatok rozbehne kúpeľná sezóna s poradovým číslom 131. Okrem iného sa môžeme tešiť na záhradnú párty v retro štýle. Celý juniáles bude oslavou ukončenia rekonštrukcie kúpeľného parku, ktorá si vyžiadala 59 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Otvorenie sezóny vo veľkom štýle: V Kúpeľoch Štós bude originálny juniáles
Zdroj: TASR

V klimatických Kúpeľoch Štós v okrese Košice okolie, ktoré sa nachádzajú na hranici Spišského Rudohoria a Slovenského krasu, otvoria v piatok už 131. kúpeľnú sezónu. Juniáles sa začne o 19:00 hodine otvorením zrekonštruovaného kúpeľného parku.

Záhradná párty s retro diskotékou

V programe vystúpi Ivan Ožvát, sólista opery SND v Bratislave, a štýlové orchestre Slovak tango a La Femme. Záhradná párty v štýle tridsiatych rokov minulého storočia (Arte Deco a Great Gatsby) bude pokračovať o 22:00 hodine rozsvieteným novej fontány a retro diskotékou.

„Postupne opravujeme kúpeľné domy, liečebne aj ich okolie. Poslednou veľkou dokončenou rekonštrukciou bolo vynovenie Kúpeľného domu Komporday, ktorý projektoval ako účelovú kúpeľnú stavbu známy slovenský architekt a staviteľ Milan Michal Harminc. Je v ňom umiestnený aj vitálny vodný svet a nový krytý bazén,“ informoval riaditeľ Kúpele Štós Ján Šimko.

Oprava vzácneho parku

Juniáles bude oslavou ukončenia prác prvej etapy rekonštrukcie kúpeľného parku, ktorá si vyžiadala 59 000 eur a bola zameraná na centrálnu, teda promenádnu časť parku. „V rámci nej sme spevnili plochy a chodníky, obnovili verejné osvetlenie v historickom dizajnovom štýle, postavili novú osvetlenú fontánu i pódiá pre vystupovanie hudobných telies. V parku odhalíme busty zakladateľa kúpeľov Róberta Kompordaya a známeho sochára Vojtecha Löfflera, neskôr busty Henrika Huberta, ktorý dal meno šampanskému a je pochovaný v Štóse, a záhradného architekta Ivana Tomaška,“ uviedol Šimko.

Historický park v Kúpeľoch Štós je zapísaný v zozname pamiatok SR a je vhodnou kulisou zariadenia po estetickej, ale najmä zdravotnej stránke. Prispel k tomu, že podľa švajčiarskej klasifikácie majú kúpele liečivú klímu so stupňom stimulácie 1, s typickými prvkami horského prostredia. Preto sa tu liečia dýchacie cesty, choroby z povolania, ale i onkologické, duševné a ženské choroby.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM