Lenka Fedorová Rôzne

Otvorený list oceliarov vládam EÚ: Berte na nás ohľad

Vrcholoví predstavitelia európskeho oceliarenského priemyslu spojili sily, aby vládam EÚ adresovali otvorený list. Čo je ich cieľom?

Ilustračný obrázok k článku Otvorený list oceliarov vládam EÚ: Berte na nás ohľad
Zdroj: TASR

76 prezidentov a výkonných riaditeľov európskeho oceliarskeho priemyslu adresovalo vládam Európskej únie otvorený list, v ktorom ich vyzývajú, aby pri finalizovaní nastavenia EÚ ETS (Systém EÚ na obchodovanie s emisiami, pozn. redakcie) zasadili za zachovanie udržateľnosti a globálnej konkurencieschop­nosti európskeho oceliarenského priemyslu.

„Oceliarsky priemysel prikladá znižovaniu emisií CO2 svoju váhu. S technicky nedosiahnuteľnými referenčnými hodnotami však legislatíva EÚ ETS vytvára vysoké náklady aj pre tie najlepšie oceliarne, a to napriek tomu, že náš sektor bol jednoznačne označený v dopadovej štúdii Európskej komisie ako jeden z najohrozenejších z pohľadu rizika tzv. carbon leakage (presun výroby do krajín, ktoré nemajú obdobné obmedzenia pre emisie skleníkových plynov),“ uvádza sa v liste.

Ako ďalej v liste uviedli, vo svojej súčasnej podobe schéma EU ETS zvýhodňuje import ocele od konkurentov z tretích krajín, ktorí takéto náklady nezdieľajú a ktorých výroba má oveľa vyššiu uhlíkovú stopu ako je to pri oceli vyrobenej v EÚ.

Ako sa v liste ďalej uvádza, je nevyhnutné, aby pozitívne elementy prijaté v pozmeňovacích návrhov Európskeho parlamentu, našli svoju podporu aj v Rade:

  • umožniť plnú alokáciu pre odpadové plyny. Toto by zabezpečilo dosiahnuteľné referenčné hodnoty pre oceľ – čo sa už podarilo pre iné sektory
  • upraviť podiel bezodplatných emisných kvót a kvót určených na dražbu o 5%, tak aby mohla vzniknúť dostatočná voľná alokácia pre všetky priemyselné odvetvia v EÚ ETS a minimalizovalo sa riziko zavedenia medziodvetvového korekčného faktora.
  • poskytnúť právnu istotu, že premietnutie cien uhlíka do cien elektrickej energie pre priemysel a z toho vyplývajúce tzv. nepriame náklady budú v plnej miere kompenzované vo všetkých členských štátoch.

Vyššie uvedené, ako aj ďalšie požiadavky majú podľa listu za cieľ zaistiť, aby reforma EÚ ETS viedla k potrebnej ochrane klímy a naplneniu záväzkov EÚ v oblasti zníženia CO2, ale zároveň minimalizovala dopad na konkurencie schopnosť európskeho oceliarskeho priemyslu, jeho schopnosti inovovať a vytvárať pracovné miesta.

Systém EÚ na obchodovanie s emisiami (EU ETS) bol zriadený v roku 2005 s cieľom podporiť znižovanie emisií skleníkových plynov nákladovo účinným a ekonomicky efektívnym spôsobom.

Foto: Ilustračné

Zdroj: usske.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM