Andrea Mesarčíková Rôzne

Otvorili výstavu určenú na pomoc opusteným psíkom

Výstava Nehovorme keby..., ktorá je určená na pomoc opusteným, nechceným a týraným psíkom, sa 14. júna presunula z Bratislavy do košického nákupného centra Optima.

„Prostredníctvom príbehov a fotografií prinášame smutné osudy zachránených psíkov, s pozitívnym, ale aj negatívnym koncom. Cieľom výstavy je poukázať na aroganciu a nevšímavosť ľudí vo vzťahu k zvieratám, na význam kastrácie či na zásadné rozdiely medzi chovateľmi a množiteľmi,“ uviedla k akcii Iveta Haulíková z Občianskeho združenia Štyri labky.
Psie príbehy tu na jednej strane zobrazujú krutosti páchané človekom, ale zároveň ukazujú cestu, ako môžu ľudia nevinným štvornohým tvorom pomôcť. „Stačí len chcieť, správať sa zodpovedne, nebyť nevšímaví a konať. Krásne portréty zachránených psíkov sú z dielne fotografky Zuzky Gavulovej. Výstavu si po Bratislave a Košiciach môžu neskôr návštevníci pozrieť aj v Prešove, Spišskej Novej Vsi a mnohých ďalších mestách,“ doplnila Haulíková.
Ako ďalej spresnila, cieľom výstavy a sprievodných podujatí je šírenie osvety o pomáhaní opusteným, nechceným a týraným psíkom. Ľudia si pod pomocou často predstavujú len to, že jedinou možnosťou je adopcia psíka. „Táto forma je určite veľmi dôležitá, ale spôsobov, ako pomôcť, je podstatne viac a pomôcť môže naozaj každý. Základom všetkého je zodpovednosť, a to predovšetkým pri rozhodovaní sa o osvojení si psíka, keď je nevyhnutné dôsledne si zvážiť, či sme schopní vytvoriť psíkovi potrebné podmienky pre život,“ povedala Haulíková.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM