Lukáš Zavacký Správy

Pamätník na Dargove vysvietený na obdiv aj počas noci: Pribudne novinka

Vodiči a cestujúci môžu vďaka namontovanému osvetleniu už istý čas obdivovať v noci Pamätník víťazstva na Dargove. Ten pripomína ťažké boje a početné obete z radov sovietskych vojakov z konca druhej svetovej vojny. To však nie je všetko.

Ilustračný obrázok k článku Pamätník na Dargove vysvietený na obdiv aj počas noci: Pribudne novinka
Zdroj: TASR

„Osvetlenie je nepretržite každú noc, zapína sa automaticky svetelným snímačom, len čo sa zotmie. Sprostredkováva sa dvomi halogénovými svietidlami, jedno svietidlo osvetľuje Sieň bojovej slávy. Pamätník je tak aj v noci viditeľný široko-ďaleko,“ uviedol Tomáš Oravec, riaditeľ Kultúrneho centra Abova, ktoré ho spravuje.

Vysvietili ho v rámci osláv Dňa víťazstva nad fašizmom 8. mája 2015. Inštalácia osvetlenia bola súčasťou širšej rekonštrukcie zahrňujúcej Sieň bojovej slávy. Celkové náklady na obnovu časti areálu boli vo výške 94 tisíc eur, ktoré z rozpočtu vyčlenil Košický samosprávny kraj (KSK).

V zrekonštruovanej Sieni bojovej slávy sa tento rok umiestni expozícia pripomínajúca druhú svetovú vojnu a boje odohrávajúce sa v týchto miestach. KSK chce na tento účel využiť tiež prostriedky z Audiovizuálneho fondu a ďalších mimorozpočtových zdrojov.

„Počas leta si budú môcť návštevníci prísť pozrieť okrem súsošia aj sieň. Jej expozícia bude postupne v budúcnosti doplnená aj zo zbierok Východoslovenského múzea, s ktorým sme nadviazali spoluprácu,“ konštatoval T. Oravec.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM