Krimi Rôzne

Pár z Košíc v problémoch na horách: Ani záchranársky ratrak nebol koncom hororu!

Horskí záchranári pomáhali dvom turistom, ktorí v mimoriadne nepriaznivom počasí uviazli v oblasti Kráľovej hole. Ich záchrana nebola jednoduchá.

Ilustračný obrázok k článku Pár z Košíc v problémoch na horách: Ani záchranársky ratrak nebol koncom hororu!
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Žena a muž vo veku 33 a 36 rokov z Košíc kontaktovali tiesňovú linku 112. Horskí záchranári ich navigovali do miestnosti v priestoroch vysielača, kde im odporučili prečkať noc. „Turisti nemali so sebou dostatočné turistické vybavenie, boli premrznutí a vyčerpaní,“ informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke. Po opätovnom volaní postihnutých a zhodnotení celkovej situácie sa traja profesionálni a dvaja zmluvní dobrovoľní záchranári HZS rozhodli dopraviť k dvojici za pomoci ratraku zo Šumiaca.

Počas cesty nahor vplyvom nepriaznivého počasia vozidlo vypovedávalo funkciu a príslušníkom hrozilo, že ostanú zaviati a uviaznutí vo vozidle v teréne pod Kráľovou hoľou.

Napokon sa úspešne dostali do núdzových priestorov vysielača, obom turistom poskytli teplé oblečenie a tekutiny a po ošetrení ich transportovali späť do Šumiaca. „Cesta nadol však bola rovnako náročná, záchranári museli v tme, prudkom vetre a rozvírenom snehu, striedavo vychádzať z vozidla a navigovať vodiča každých pár metrov podľa zimného tyčového značenia. V teréne nebolo takmer vôbec možné sa zorientovať,“ opisuje HZS. V Šumiaci oboch pacientov s omrzlinami horných končatín 2. až 3. stupňa odovzdali privolanej posádke rýchlej zdravotnej pomoci.

Horskí záchranári v tejto súvislosti upozorňujú turistov, že pred každou túrou sa treba informovať o výstrahách, ktoré aktualizuje Slovenský hydrometeorologický ústav a sú uvedené aj na stránke HZS. Tiež je potrebné si zistiť informácie o počasí na horách a celkových podmienkach, ako aj o trase, ktorú plánujú absolvovať, aby nedochádzalo k ohrozeniu života a zdravia nielen ich, ale aj samotných záchranárov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM