Marcel Mojžiš Rôzne

Parádne fleky na relax: Zrekonštruované parky začínajú slúžiť Košičanom

Letné prázdniny môžu Košičania tráviť aj v zrekonštruovaných parkoch na Komenského ulici. Ako informovala Martina Urik Viktorínová z magistrátu, inšpiráciou im môže byť aj otváracie podujatie parkov na Komenského ulici Poď do parku, ktoré sa uskutoční už túto sobotu 29. júna od 10.00 h.

Ilustračný obrázok k článku Parádne fleky na relax: Zrekonštruované parky začínajú slúžiť Košičanom
Zdroj: TASR

„Pripravených je množstvo aktivít, ktoré majú Košičanom ukázať, ako sa dá tráviť voľný čas v meste a napriek tomu v prírode,“ povedala Urik Viktorínová. Parky na Komenského ulici sú jedným z investičných projektov Európskeho hlavného mesta kultúry. „Chceme Košičanom ukázať, ako sa park rekonštrukciou zmenil, aké možnosti trávenia voľného času poskytuje a ako ho môžu nielen počas leta využívať,“ poznamenala hovorkyňa magistrátu.

Doplnila, že sobotňajší program začne Kvetinovým trhom v parčíku pred reštauráciou Šport, kde svoje vypestované rastlinky budú prezentovať pracovníci Správy mestskej zelene, Klubu citrusárov a Klubu kaktusárov v Košiciach. Chýbať nebudú ani odborné poradne či predaj prebytkov. Pre fanúšikov šachu bude určite lákadlom Simultánka s majstrom v šachu Norbertom Zamborom na šachových stolíkoch v parku. Tá je určená pre každého, kto si s ním chce zmerať sily.

Sobotňajšie popoludnie spríjemnia zelené melódie v podaní Salónneho orchestra či ľudovky energických Košickych špivakov. Pre deti budú pripravené tvorivé dielne s Jankou Bučkovou z BAZZART-u, inštruktáž Ako sa zabaviť na preliezkach bez úrazu a pre všetkých Potulky parkom so záhradnou architektkou Petronelou Skorodenskou.

Na otvorení sa zúčastní aj primátor mesta Richard Raši. „Už prvé pozitívne reakcie ukazujú, že Košičanom sa zrekonštruované parky páčia a stávajú sa obľúbeným miestom na trávenie voľného času. Zanedbané prechodové územia v našom meste sa vďaka titulu Európske hlavné mesto kultúry zmenili na upravené a zelené miesta kultúry a oddychu. Teší ma, že už od jari tu vidno mnoho ľudí oddychovať, športovať alebo venčiť domácich miláčikov. A o to nám ide, aby sme sa mali kde stretávať a aby sme sa v našom meste cítili dobre,“ povedal.

Revitalizáciou parkov sa vytvoril multifunkčný priestor určený k príjemnému relaxu pre celé rodiny a zároveň vhodný na realizáciu kultúrnych podujatí. Bola upravená zeleň, rekonštruovali sa chodníky a osvetlenie, obnovili fontány a zároveň pribudli nové zákutia a možnosti na relax. Rekonštrukciou sa vytvorili plochy pre inštaláciu umeleckých diel a prezentáciu rôznych druhov umenia a kultúrnych aktivít.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM