Silvia Karasová Správy

Park pred železničnou stanicou je zrekonštruovaný a pripravený žiť!

Jedným z najväčších projektov EHMK bola jednoznačne rozsiahla rekonštrukcia mestského parku medzi železničnou stanicou a historickým centrom mesta. Tá je konečne dokončená a park tak môže ožívať kultúrou a oddychom.

Ilustračný obrázok k článku Park pred železničnou stanicou je zrekonštruovaný a pripravený žiť!
Zdroj: TASR

Ako uviedla hovorkyňa mesta Košice Martina Urik Viktorínová potenciál parku bol doteraz značne zanedbávaný: „Pôvodné funkcie parku stagnovali pre nefunkčnosť, neadekvátnu vybavenosť a zlé technické zázemie. Chýbali mechanizmy na reguláciu pohybu návštevníkov pri organizovaní kultúrnych podujatí. Dnes je park zrekonštruovaný, bol odovzdaný v termíne a v súčasnosti tam prebieha kolaudačné konanie.“

Do parku pribudli oddychové zóny pre deti, pre psíčkarov, zóny pre aktívny oddych s cvičebnými pomôckami, vynovené chodníky aj fontána s potôčikom. V rámci projektu došlo tiež k rekonštrukcii mestskej plavárne pri parku a novej haly umenia – Kunsthalle. Rekonštrukcia v parku neminula ani osvetlenie, kultúrne plochy, dopravnú infraštruktúru, drobnú architektúru, mobiliár, vybudované objekty kultúrnej infraštruktúry a mosty spájajúce mesto s novovznikajúcou umeleckou štvrťou. Zárukou vyššej bezpečnosti by malo byť tiež nové oplotenie, ktoré má chrániť pred rôznymi živlami, najmä v nočných hodinách.

Rekonštrukciu môžete pobadať aj na hlavnej promenáde zo železničnej stanice do centra mesta, ktorá sa premenila na prezentačnú kultúrnu plochu s výstavnými priestormi pre diela umelcov.

A koľko táto rekonštrukcia stála? Podľa hovorkyne mesta dosiahli celkové náklady sumu 6,5 milióna eur.

Prvou oficiálnou akciou, ktorú si v staronovom parku môžete vychutnať na vlastné oči bude tretí ročník Košických imaginácií, ktorý sa uskutoční 13. júna 2013.

Ak ste zvedaví ako park vyzerá po rekonštrukcii, pozrite si našu FOTOGALÉRIU.

EHMK
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM