Samospráva

Parkovanie sa zastupiteľstvu nepodarilo vyriešiť: Chýbal jediný hlas

Mestské zastupiteľstvo v Košiciach dnes neprijalo Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o parkovaní motorových vozidiel na vymedzenom území mesta. Na prijatie návrhu, ktorý predkladal primátor Richard Raši (Smer-SD), chýbal k potrebnej trojpätinovej väčšine jeden hlas.

Ilustračný obrázok k článku Parkovanie sa zastupiteľstvu nepodarilo vyriešiť: Chýbal jediný hlas
Zdroj: TASR

Návrh VZN mal s účinnosťou od 1. januára 2014 stanovovať zónu plateného parkovania a cenník, obe vychádzali zo súčasného stavu. Parkovné v Košiciach ostáva aj naďalej regulované parkovacím poriadkom vydaným firmou EEI na základe nájomnej zmluvy medzi mestom a touto spoločnosťou.

Čo mal priniesť návrh?

Prevádzku parkovísk a výber parkovného súkromnou firmou v Košiciach napadla v lete tohto roku krajská prokuratúra, podľa ktorej išlo o stav v rozpore so zákonom, keďže výber parkovného nebol príjmom obce. Vedenie mesta však tvrdí, že nejde o porušenie platnej legislatívy.

Národná rada SR v októbri schválila úpravu cestného zákona, ktorý aktuálny stav v Košiciach výslovne umožňuje, potrebné však bolo prijať príslušné VZN. Prijatím navrhovaného nariadenia sa tak podľa Rašiho mal odstrániť nesúlad v právnych názoroch mesta a prokuratúry.

Následky neprijatia podľa Rašiho

Neprijatie VZN nemá podľa primátora pre mesto aktuálne žiadne následky. „Zmluva medzi mestom a parkovacou spoločnosťou je platná, nie je žiadny rozpor medzi platnou legislatívou a zmluvou, ktorú má mesto uzavreté. Výška parkovného bola prebratá tak, ako ju kedysi robila správa majetku mesta Košice, čiže sumy ostávajú nezmenené,“ povedal pre novinárov Raši. Návrh VZN sa podľa neho dostane po Novom roku opätovne na rokovanie MZ.

Primátor upozornil, že v budúcom roku bude potrebné prijať koncepciu parkovania v meste. Firma EEI predložila návrh koncepcie v dvoch alternatívach s tým, že sa k nim musia vyjadriť mestské častí. Tie však so zaslaním pripomienok meškajú.

Neprijatý návrh VZN mal s účinnosťou od 1. januára 2014 stanovovať zónu plateného parkovania a cenník, obe vychádzali zo súčasného stavu. Za schválenie hlasovalo 26 poslancov, 17 sa zdržalo a dvaja boli proti.

Názor opozície

Podľa opozície, ktorá prijatie VZN nepodporila, je v meste naďalej protiprávny stav pri výbere parkovného. „Nezákonný stav aj naďalej trvá, aj keď pán primátor má iný názor,“ uviedol pre novinárov predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Emil Petrvalský. Konštatoval, že problém vznikol už podpisom zle nastavenej zmluvy s EEI. „Riešenie momentálne čakáme od toho, kto tento stav zapríčinil, my sme ho nespôsobili,“ do­dal.

Viceprimátor Juraj Jakubov odmietol kritiku zmluvy, odsúhlasenú MZ. Konštatoval, že odkedy je prevádzkovateľom parkovacej služby spoločnosť EEI, príjem mesta z parkovného je „defacto podstatne vyšší“, ako v minulosti, keď službu zabezpečovalo samotné mesto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM