Lenka Fedorová Správy Samospráva

Parkovanie v Košiciach opäť na pranieri: Raši čaká konštruktívne pripomienky

Téme parkovania sa nevyhne ani najbližšie zasadnutie mestského zastupiteľstva. Navrhované zmeny môžu Košičania pripomienkovať už teraz.

Ilustračný obrázok k článku Parkovanie v Košiciach opäť na pranieri: Raši čaká konštruktívne pripomienky
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Ani decembrové zasadnutie košického mestského zastupiteľstva sa nezaobíde bez témy parkovania. Mesto však pracuje na návrhu zmien vo VZN. Čoho všetkého sa zmeny dotknú?

Košičania môžu pripomienkovať

„Aktuálny návrh je otvorený konštruktívnym pripomienkam všetkých, ktorým záleží na tom, aby nový parkovací systém slúžil čo najväčšiemu počtu Košičanov. Pracovný návrh zmeny VZN zároveň zasielame na pripomienkovanie dotknutým mestským častiam. Následne bude finálny návrh zmeny VZN o parkovaní zverejnený na úradnej tabuli a na internetovej stránke mesta. O termíne zverejnenia dokumentu budeme Košičanov včas informovať," uviedol primátor Košíc Richard Raši.

Súčasťou návrhu zmien je zníženie ceny prvej rezidentskej parkovacej karty pre fyzické osoby (nepodnikateľov) z 35 € na 20 €, a zníženie ceny prvej rezidentskej karty pre podnikateľov z 300 € na 150 €, ak je podnikateľom fyzická osoba (napr. SZČO), resp. na 200 €, ak je podnikateľom právnická osoba.

Parkovacie karty aj pre nerezidentov

Podľa hovorkyne mesta Lindy Šnajdárovej sa bude predĺženie platnosti pôvodných rezidentských parkovacích kariet do 31. decembra 2017 týkať všetkých rezidentov, ktorí si ich už kúpili alebo ešte zakúpia do konca roka 2016.

Navrhované zmeny upravujú aj vek senior pre zľavu na parkovacej karte. „Cenové zvýhodnenie rezidentskej parkovacej karty pre dôchodcov znamená nárok na zľavnenú parkovaciu kartu 5 € namiesto 35 € pre seniorov od 62 rokov, nie od 70, ako tomu je v pôvodnom znení VZN,“ uvádza v správe Šnajdárová.

Rezidentskú parkovaciu kartu budú môcť podľa navrhovaných zmien získať aj ďalší obyvatelia mesta. V novom návrhu vystupuje v pozícii žiadateľa výlučne vlastník bytu (nehnuteľnosti), ktorý bude prakticky „vybavovať" parkovacie karty pre osoby s trvalým pobytom v danom byte alebo pre nájomcu v jeho byte. Všetky navrhované zmeny sú k dispozícii na stránke mesta.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM