Rôzne Správy

Parkovanie v réžii EEI: Čoskoro už možno aj na Severe

Nový systém plateného parkovania sa už onedlho môže stať súčasťou ďalšej mestskej časti. Čo to znamená v praxi?

Ilustračný obrázok k článku Parkovanie v réžii EEI: Čoskoro už možno aj na Severe
Zdroj: TASR

Spoplatnené rezidentské parkovanie sa za ostatné mesiace stalo v metropole východu hlavnou témou diskusií. Napriek značnej nespokojnosti obyvateľov mesta, ktorí ju dali najavo prostredníctvom protestov či petície, sa možno bude nový rezidentský systém uplatňovať aj v ďalšej mestskej časti.

Nový systém aj na Severe

Na rokovanie decembrového mestského zastupiteľstva sa okrem už zverejnených zmien VZN pripravuje i dodatok o začlenení územia Mestskej časti Košice – Sever, ktorého podmienkou je predchádzajúci súhlas miestnych poslancov.

Jeho obsahom tak má byť začlenenie územia mestskej časti do mestského parkovacieho systému. Na jej webovom sídle o tom informoval starosta Marián Gaj, ktorý je zároveň poslancom mestského zastupiteľstva.

Keďže podmienkou na plnenie uznesenia je prechádzajúci súhlas miestneho zastupiteľstva, MČ pripravuje zvolanie neplánovaného miestneho zastupiteľstva v predpokladanom termíne 23. novembra a taktiež zvolanie Komisie rozvoja s predpokladaným termínom 21. novembra tohto roku.

Systém má priniesť viacero pozitív

Podľa starostu Gaja prechádzal súčasnému stavu riešenia tejto problematiky niekoľkoročný proces rokovaní, informovanosti a schvaľovaní so záverom miestneho zastupiteľstva, ktoré chválilo Koncepciu riešenia statickej dopravy – špecifikáciu pre zavedenie rezidentskej zóny na Severe.

Ako ďalej v správe uvádza, nový parkovací systém má priniesť hneď niekoľko pozitív.

Medzi ne patrí napr. cena za celodenné parkovanie na záchytných miestach v sume max 2 eurá na deň, vybudovanie nových 328 parkovacích miest za cca 470 tisíc eur či pre návštevníkov možnosť parkovať na rezidentských miestach v čase od 7:30 – 16:00 hod., max. na 4 hodiny.

„Rád by som sa poďakoval všetkým kolegom, celému poslaneckému zboru za doteraz vyjadrený súhlas a postoj pri hlasovaní celej problematiky parkovania a verím, že budúcnosť ukáže naše správne rozhodnutie,“ uvádza v závere správy starosta Gaj.

Zdá sa však, že s týmto vyjadrením sa nestotožňujú všetci miestni poslanci. „Návrh, ktorý bol novinárom z Gajovej dielne zaslaný je diametrálne odlišný od toho, o čom sme v teoretickej rovine na Severe diskutovali. Je preto na mieste vypočuť si názor obyvateľov. Rozhodnúť musia v pokoji Severania a nie ľudia z magistrátu a EEI,“ uviedol na margo vyjadrenia starostu poslanec Jaroslav Polaček.

O tom, ako celá situácia dopadne vás budeme naďalej informovať. Najbližšie zasadnutie mestského zastupiteľstva sa uskutoční 12. decembra 2016. Sledujte našu stránku aj na sociálnej sieti a nenechajte si ujsť nič podstatné.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM