Kultúra

Piatok trinásteho v Košiciach? Pripravte sa na vymetanie zlých duchov!

Košičania a návštevníci mesta môžu zažiť bohatý program záverečných podujatí Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK). Nebudú chýbať oživené tradície a zvyky, ako odlievanie olova a vosku do vody s predpoveďou, vyrezávanie lucijného stolčeka, či vymetanie zlých duchov. Máme sa teda na čo tešiť...

Ilustračný obrázok k článku Piatok trinásteho v Košiciach? Pripravte sa na vymetanie zlých duchov!
Zdroj: Webnoviny.sk

Koniec roka 2013 sa nesie v znamení záverečných podujatí Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK). Košický samosprávny kraj (KSK) sa pripája k celomestským aktivitám predovšetkým v otvorených zónach – ostrovoch kultúry, ktoré vďaka projektu EHMK získal. Predstaví aj niektoré aktivity dlhodobého vlastného programu Terra Incognita so zameraním na rozvoj kultúrno-poznávacieho turizmu v regióne.

Bohatý program

„Nosným programom záverečného týždňa bude vernisáž výstavy Košická moderna vo štvrtok 12. decembra vo vynovených priestoroch Východoslovenskej galérie. Ďalšie sprievodné aktivity KSK sú sústredené na piatok 13. decembra, keď sa budú konať aj hlavné programy EHMK, ktoré pripravuje mesto Košice,“ informovala hovorkyňa KSK Zuzana Bobriková.

Spresnila, že po celý deň bude otvorený informačný bod Terra Incognita na Hlavnej 48, kde budú pre návštevníkov pripravené aj propagačné materiály o programe. V piatok 13. decembra od 17:00 hodine slávnostne osvetlia Historickú účelovú budovu Východosloven­ského múzea.

Zvyky a tradície na deň svätej Lucie

„Hlavnou myšlienkou aktivít KSK je prepojiť všetkých sedem ostrovov kultúry cez zvyky a tradície, ktoré boli na deň svätej Lucie v našom regióne zaužívané. Symbolicky ich prepojí sprievod Lucií a pouličný program v historickom centre mesta. Nebudú chýbať oživené tradície a zvyky, ako odlievanie olova a vosku do vody s predpoveďou na nadchádzajúci rok, výroba medovníkov, či vyrezávanie lucijného stolčeka, vymetanie zlých duchov a ponúkanie žrebov pre šťastie,“ dodala Bobriková.

Niekoľko desiatok Lucií bude rozdávať v meste „šťastie“ v podobe žrebov s možnosťou získať voľné vstupenky na návštevu vybraných kultúrnych zariadení – múzeí, galérií a rôznych iných programov, festivalov, predstavení v divadlách, kultúrnych centrách počas roka 2014 v celom Košickom kraji.

Ďalšie akcie

„Najmenších iste potešia darčeky od psíka Tašiho, ktorý v ten deň odmení najaktívnejších potulkárov po Tašíkove – rozprávkovom Košickom kraji. Rôzne tvorivé dielne budú v komponovanom programe Tašíkovo v Barkóczyho paláci,“ pokračovala hovorkyňa KSK.

Hvezdáreň Michalovce pripravila pre záujemcov pozorovanie Mesiaca. Pozorovateľňu zriadia na Dominikánskom námestí a bude k dispozícii v popoludňajších a večerných hodinách, lebo Mesiac vyjde v piatok 13. 12. už o 14.23 hod.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM