Michal Lendel Správy

Platenie parkovného v Košiciach? Podľa SDKÚ je logicky nezákonné!

Zmätok spojený s vyberaním parkovného vrcholí. SDKÚ-DS žiada zrušiť zmluvu so spoločnosťou EEI. Predstavitelia strany poukazujú na to, že prokuratúra v auguste napadla uznesenie ako nezákonné. Zároveň vyzývajú vedenie mesta, aby povedalo obyvateľom, či majú v meste naďalej platiť za parkovné.

Ilustračný obrázok k článku Platenie parkovného v Košiciach? Podľa SDKÚ je logicky nezákonné!
Zdroj: TASR

Nezákonné vyberanie poplatkov za parkovné?

Strana SDKÚ-DS v Košiciach žiada zrušenie uznesenia mestského zastupiteľstva z júna 2012, ktoré schválilo zmluvu so spoločnosťou EEI o prenájme platených parkovacích plôch. Predstavitelia strany poukazujú na to, že krajská prokuratúra v auguste napadla toto uznesenie ako nezákonné. Zároveň vyzývajú vedenie mesta, aby povedalo obyvateľom, či majú v meste naďalej platiť za parkovné.

„Krajská prokuratúra podala v auguste protest voči prenájmu verejných platených parkovísk súkromnej spoločnosti EEI. V tom proteste sa píše, že tento prenájom je nezákonný. Mesto do 30 dní nekonalo a teraz naozaj nevieme, či občania skoro celý rok platili parkovné súkromnej spoločnosti nezákonne a či majú platiť parkovné ďalej, pretože, ak je nezákonný prenájom, logicky je nezákonné aj platiť parkovné,“ uviedol dnes pred novinármi podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný. Konštatoval ďalej, že po 30 dní sa účinnosť uznesenia v zmysle zákona o prokuratúre pozastavuje. „Čo majú zajtra občania robiť? To by sme chceli vedieť od mesta Košice a pána primátora (Richarda Rašiho),“ dodal.

Potreba riešiť situáciu…

Predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS v mestskom zastupiteľstve v Košiciach Emil Petrvalský uviedol, že bude na rokovaní poslancov žiadať, aby sa dalo uznesenie o prenájme do súladu so zákonom a protestom prokurátora.

Šéf poslaneckého klubu SDKÚ-DS v zastupiteľstve mestskej časti Košice-Staré mesto Rastislav Trnka oznámil, že rozbieha petíciu, ktorá má prinútiť primátora Rašiho riešiť situáciu a zrušiť „protizákonnú zmluvu“. Otázkou pritom podľa neho je, aké finančné následky môže mať zrušenie zmluvy medzi mestom a EEI na mestský rozpočet. „Zažijeme v budúcnosti ďalšiu kauzu Strelingstav 2? Kto bude za to niesť zodpovednosť? Pán primátor, ktorý do mestského zastupiteľstva osobne predkladal uznesenie, ktoré umožnilo túto zmluvu podpísať?“ vyhlásil Trnka.

Podozrivá nájomná zmluva…

Predstavitelia SDKÚ-DS potvrdili, že podnet na prokuratúru podali oni. Uznesenie zastupiteľstva podľa prokuratúry nie je v súlade so zákonmi o pozemných komunikáciách a obecnom zriadení. Novotný uviedol, že podľa zákona len poslanci mestského zastupiteľstva sú oprávnení na to, aby všeobecne záväzným nariadením určili, kde sa má parkovať a koľko sa má platiť za parkovanie, pričom výber parkovného je príjmom mesta. „To, že mesto Košice podpísalo akúsi podozrivú nájomnú zmluvu s firmou EEI a zbavilo sa svojich výlučných kompetencií určovať, kde sa bude parkovať a vyberať peniaze za parkovné, ktoré sú príjmami mesta, je nezákonné. Tak to konštatuje krajská prokuratúra,“ povedal Novotný.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM