Alexandra Kolínská Správy

Po 40 rokoch čaká Košice veľký krok: Mesto chce mať nový územný plán!

Po štyridsiatich rokoch majú mať Košice nový územný plán. Podľa oficiálneho webu mesta Košice, podmienky súťaže splnili tri architektonické kolektívy. Ako končtatoval primátor Raši, táto zmena má pomôcť k riešeniu mnohých problémov.

Ilustračný obrázok k článku Po 40 rokoch čaká Košice veľký krok: Mesto chce mať nový územný plán!
Zdroj: Dnes24.sk

Košičania si môžu do 21. februára 2015 prezrieť pred zasadačkami mestského zastupiteľstva na prízemí budovy Magistrátu mesta Košice výstavu súťažných návrhov Návrh zásad a základných smerov rozvoja mesta Košice.

Víťazné projekty

Urbanistická ideová súťaž, ktorú realizovalo Mesto Košice v rámci verejného obstarávania na spracovateľa nového územného plánu, bola vypísaná 5. júna 2014. Ako informuje mestský web, podmienky účasti v súťaži splnili 3 architektonické kolektívy : Arka – arch. kancelária Košice, Casua Praha, a Atrium Košice.

Na spracovanie súťažných podkladov mali architekti dva mesiace. „Medzinárodná porota, v ktorej boli aj odborníci z Francúzska a Česka nakoniec rozhodla, že najlepší návrh vypracoval kolektív Arka Košice,“ uvádzajú na webe.

Pomoc pri riešení problémov

„Som rád, že po štyridsiatich rokoch začína komplexná etapa tvorby nového Územného plánu mesta Košice,„ uviedol na vernisáži výstavy (21. 1. 2015) primátor mesta Richard Raši. „Veľmi sa teším, že sme sa k tomuto kroku odhodlali, a že sme vo fáze, keď sa do toho aj reálne púšťame. Verím, že v priebehu pár rokov budú mať Košice taký územný plán, ktorý bude vyhovovať naozaj všetkým čo v našom meste žijú, aby sa odstránili mnohé problémy. Napríklad pri individuálnej výstavbe, Košičanov, ktorí chcú stavať, problémy výrobnej sféry, že budú zadefinované územia športovo rekreačného charakteru, alebo zelené plochy.“

Podľa primátora, naplánuje sa tak ďalší rozvoj mesta, aby napríklad každý obyvateľ mesta po dokončení Územného plánu mesta Košice a jeho spustení do života presne vedel, na čo ktorá mestská zóna slúži.

Hodnotenie víťaza

V stručnom hodnotení víťazného návrhu sa podľa mestského webu okrem iného uvádza: „Autori preukazujú schopnosť vystihnutia podstaty v analytickej i návrhovej časti. Návrh vychádza z funkčného členenia rozvojových plôch na 4 celky – územie obytné, výrobné, športu a rekreácie a zeleného skeletu. Nosnou myšlienkou návrhu je prestavba nevhodných funkcií centrálnej časti mesta okolo rieky Hornád, Južnej triedy a Slaneckej cesty. Návrh preukazuje dobré poznanie súčasných trendov a prístupov k rozvoju miest. V prognóznej časti návrh rozvíja založené rozvojové smery, novou je myšlienka rozvoja južným smerom, tento návrh je logický a správny“.

Ako na záver dodáva oficiálny mestský web, návrh tiež hodnotí a rešpektuje územné danosti, založený dopravný systém, dlhodobé rozvojové zámery a ochranu krajiny. Zdôrazňuje potrebu zohľadnenia ekonómie územia, vyváženosť intenzity využitia územia. Zámer prestavby centrálnej časti mesta okolo rieky Hornád a v južnej časti si vyžiada zmenu myslenia, prístupu a vôle v oblasti politickej, legislatívnej i realizačnej.

Foto: www.kosice.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM