Alexandra Kolínská Krimi

Po Vladimírovi (54) a Marošovi (37) idú kvôli daniam a odvodom policajti: Aha, čo im hrozí!

Každý občan má povinnosť platiť dane. Polícia vyšetruje prípady Vladimíra (54) a Maroša (37), ktorí podľa nich hľadali spôsob, ako sa tejto povinnosti vyhnúť. Teraz však lietajú v problémoch, hrozí im basa!

Ilustračný obrázok k článku Po Vladimírovi (54) a Marošovi (37) idú kvôli daniam a odvodom policajti: Aha, čo im hrozí!
Zdroj: TASR

Polícia z hospodárskej trestnej činnosti obvinila viacero osôb. Vyšetrovateľ PZ z prečinov neodvedenia dane a nezaplatenia dane a poistného obvinil Vladimíra (54) z Košíc. „Obvinený ako konateľ spoločnosti so sídlom v Košiciach zo obdobie október 2013 až február 2014 zadržal zo mzdy zamestnancov poistné v celkovej výške viac ako 1 300 eur, ktoré následne neodviedol do Sociálnej poisťovne a nezaplatil poistné do Sociálnej poisťovne vo výške takmer 3 000 eur,“ povedal krajský policajný hovorca Alexander Szabó. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

Neplatil dane

Zo zločinu neodvedenia dane a poistného a prečin nezaplatenia dane a poistného obvinili aj Maroša (37) z Košíc. Podľa polície tento muž ako zodpovedný zástupca podnikateľského subjektu neodviedol určenému príjemcovi (Daňovému úradu) daň zo závislej činnosti a preddavky na daň za rok 2011 a za rok 2012 aj napriek tomu, že mal dostatok finančných prostriedkov na plnú úhradu splatnej dane v celkovej výške viac ako 3 600 eur.

Obral štát o tisíce eur

„Ďalej neuhradil Daňovému úradu Košice na základe podaných daňových priznaní daň z pridanej hodnoty za obdobie určité obdobia v rokoch 2010 až 2013 v celkovej výške viac ako 20 600 eur, ani daň z príjmov fyzickej osoby za obdobie rokov 2009 – 2012 v celkovej výške viac ako 3.300,– eur, taktiež neuhradil daň z motorových vozidiel za roky 2009 – 2011 v celkovej výške 356,31,– eur,“ dodal Szabó

Takto štátnemu rozpočtu spôsobil neodvedením dane z príjmov zo závislej činnosti škodu za viac ako 3 600 eur a nezaplatením dane z pridanej hodnoty, dane z príjmov fyzických osôb a dane z motorových vozidiel škodu za viac ako 24 200 eur. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM