Webnoviny - Rôzne

Počas Noci hudby sa rozozvučí celé Slovensko

Do prvého ročníka festivalu Noc hudby, ktorý sa bude konať v piatok 15. júna, sa zapojí 19 slovenských miest.

(WEBNOVINY) – Od doobedňajších hodín až do neskorej noci bude znieť hudba rôznych žánrov a foriem nielen v koncertných sálach, kaviarňach, hudobných kluboch, ale aj v kostoloch, školách, múzeách, knižniciach či kultúrnych centrách.

„Touto iniciatívou sa pripájame k medzinárodnej akcii, ktorá má za cieľ sprostredkovať aj nekoncertnému publiku všetkých vekových kategórií hudbu rôznych žánrov na všedných aj nevšedných miestach,“ povedala riaditeľka Hudobného centra – iniciátora podujatia, Oľga Smetanová. Agentúru SITA informovala mediálna zástupkyňa festivalu Stanislava Murínová.

Noc hudby, prvé podujatie svojho druhu a rozsahu na Slovensku, zastreší v tento deň viac ako 60 hudobných podujatí po celom Slovensku. Symbolicky ho v piatok na poludnie odštartuje zvonenie a polhodinový hudobný program Fanfárového kvinteta Konzervatória v Bratislave na Michalskej veži v centre Bratislavy. Festival je žánrovo pestrý, hrať sa bude džez, rock, folk, opera, klasika, folklór, no na svoje si prídu aj priaznivci elektroniky.

Zaznie svetská aj sakrálna hudba

Chýbať nebudú zaujímavé fúzie jednotlivých žánrov starej, novej, svetskej a sakrálnej hudby. Svoje umenie návštevníkom predvedú orchestre, zbory, kapely, jednotlivci, amatéri aj profesionáli.

Na hudobnom maratóne vystúpia okrem iného aj trubkár Juraj Bartoš a jeho Bratislava Hot Serenaders, zoskupenia elektronickej hudby All Good Funk DJs Magálová & Yanchi, Gryllz, Chaosdroid, Herzog Herzog, Johnny Fox a Pjoni, kultová bratislavská kapela Živé kvety, pesničkár Dano Heriban, Rusín Čendeš Orchestra, violončelista Juraj Lupták, banskobystrická skupina Schody, Štátna filharmónia Košice, Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala.

Návštevníci si vypočujú aj súbor starej hudby Solamente Naturali, organistu Jána Vladimíra Michalka či Nasladlé sušienky.

Zapoja sa všetky regióny

Srdcom podujatia bude hlavné mesto, do Noci hudby sa však zapoja všetky regióny Slovenska. Liptovský Hrádok, Levice, Sliač, Rajec, Humenné, Hanušovce nad Topľou, Košice, Martin, Rožňava, Sereď, Svidník, Trebišov, Vranov nad Topľou, Žilina, Zvolen, Trstená či Banská Bystrica – to všetko sú mestá, v ktorých sa bude 15. júna ozývať hudba.

V Banskej Bystrici sa uskutoční v piatok 12 rôznych hudobných podujatí na pôde miestneho konzervatória, opery, akadémií umení, základných škôl a klubov. Sprievodný program Noci hudby doplnia výchovné koncerty či tvorivé dielne pre deti a mládež na celom Slovensku.

Na dvore Hudobného centra na Michalskej ulici v Bratislave pripravila Marta Pažická pre deti materských a základných škôl výchovné koncerty Zázračná krajina a Roztancovaná jar. V piatok popoludní tu bude pre rodičov a ich talentované deti k dispozícii aj odborná pedagogička Jana Popluhárová, ktorá otestuje talent detí a rodičom odporučí, ako postupovať, ak chcú mať doma hudobného virtuóza.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM