Alexandra Kolínská Rôzne

Počet zranení kolien sa v Košiciach zvýšil: Cenné rady lekára klubu HC Košice ako tomu predísť!

Jarné lyžovačky sú veľmi obľúbené. Nezabúdajte však, že počas dňa sa rýchlo mení kvalita snehu. Ráno môže byť svah zľadovatený, na obed zase pokrytý ťažkým mokrým snehom, ktorý preverí kondičku každého, podvečer už opäť môže prituhnúť.

Ilustračný obrázok k článku Počet zranení kolien sa v Košiciach zvýšil: Cenné rady lekára klubu HC Košice ako tomu predísť!
Zdroj: TASR

Jar bez úrazov? Nepreceňujte svoje sily. Podľa úrazového chirurga Šport – artro centra Nemocnice Košice – Šaca a dlhoročného lekára HC Košice Jozefa Kubašovského pribudli v posledných rokoch na Slovensku lyžiari bez skúseností, čo viedlo k zvýšeniu množstva úrazov.

„Kedysi bolo lyžiarov menej a boli zdatnejší. Teraz je viac začiatočníkov, ktorí nie sú celkom pripravení a neovládajú koordináciu pohybov. Ak sa chcete vyhnúť pádom, ktoré môžu ukončiť aj aktívne športovanie, nepreceňujte svoje sily. Túto sezónu sme v Šport – artro centre zaznamenali výrazný nárast počtu poranení kolena, až o 30% viac,“ konštatuje Kubašovský.

„Nepodceňujte nosenie prilby ani keď je teplo, takisto použitie vhodného oblečenia, ktoré vás neprehreje a zároveň ochráni vaše telo pri páde. Vždy venujte pár minút rozcvičke, skontrolujte si výstroj, kvalitu zjazdovky a lyžiarskeho terénu, po ktorom sa pohybujete,“ radí lekár.

Štatistiky z National Ski Areas Association (Národná asociácia lyžiarskych regiónov v USA) potvrdzujú, že v rokoch 2001 – 2010 sa v Spojených štátoch stalo ročne priemerne 45 vážnych úrazov (úrazy chrbtice, vážne úrazy hlavy, mozgu a podobne). V sezóne 2011 – 2012 však podľa informácií nemocnice došlo k výraznému zvýšeniu úrazov na lyžiach a snowbordoch až na 510. Pričom vzrástol aj počet úrazov s tragickým koncom, v minulosti ich bolo 41 za rok, teraz až 54.

„U nás sú tieto štatistiky len v začiatkoch, ale podľa úrazového chirurga kopírujeme aj v Európe a na Slovensku tento trend zvyšovania úrazov a vážnych úrazov na svahoch. Medzi najčastejšie úrazy pri lyžovaní patrí poranenie dolnej končatiny 42%, hornej končatiny 29%, kolená si zraní 23% lyžiarov, hlavu 17%, telo 12% a rameno 10%,“ informuje nemocnica v Šaci.

Prečítajte si aj Poranenie predného skríženého väzu kolena.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM