Jakub Forgács Správy

Pocta Jozefovi Adamovičovi († 74): Bude niesť konzervatórium na Exnárovej jeho meno?

Po nedávnom úmrtí herca a pedagóga Jozefa Adamoviča sa objavili návrhy, aby košické konzervatórium na Exnárovej ulici, kde deväť rokov vyučoval, nieslo jeho meno. Takýto krok podporuje riaditeľ školy Róbert Galovics, ako aj manželka zosnulého Božidara Turzonovová.

Ilustračný obrázok k článku Pocta Jozefovi Adamovičovi († 74): Bude niesť konzervatórium na Exnárovej jeho meno?
Zdroj: TASR

„Nám to hneď napadlo, ako došlo k tej smutnej udalosti. Podporujeme to, ale je to dlhodobý proces, musí to schváliť Rada školy, potom školská inšpekcia, potom idú tie papiere k zriaďovateľovi a on musí poslať oficiálny návrh na ministerstvo školstva,“ uviedol Galovics. Žiadosť by vyžadovala aj súhlas rodiny zosnulého.

Herečka Božidara Turzonovová s návrhom pomenovať školu na počesť jej manžela bez výhrad súhlasí. „Pochopiteľne, že tento krok podporujem, sama viem, koľko energie, úsilia, času a zanietenia manžel tomu konzervatóriu venoval,“ povedala.

Legendárny herec zomrel 2. augusta vo veku 74 rokov. Až do svojej smrti pôsobil J. Adamovič na košickej škole, pričom ako hlavný odbor učil herectvo spolu s pridruženými predmetmi, ako je umelecký prednes, javisková reč, či práca s mikrofónom a kamerou. Na konzervatóriu bol aj vedúcim predmetovej komisie hudobno-dramatického umenia.

„Bol pre nás nenahraditeľnou postavou, takže jeho predčasný odchod nás veľmi zasiahol. Dokonca mal šiestakov, s ktorými mal končiť a doviesť ich k skúškam, takže aj tie deti sú z toho veľmi nešťastné,“ uviedol riaditeľ školy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM