Lenka Fedorová Rôzne

Pocta slávnemu košickému horolezcovi: Na Juhu odhalili pamätnú tabuľu Jozefa Psotku

Košičania vzdali hold legendárnemu horolezcovi Jozefovi Psotkovi. Pamätnou tabuľou si tak uctili významného rodáka.

Ilustračný obrázok k článku Pocta slávnemu košickému horolezcovi: Na Juhu odhalili pamätnú tabuľu Jozefa Psotku
Zdroj: Fotoarchív MČ Košice-Juh

Metská časť Košice-Juh vzdala poctu slávnemu košickému horolezcovi Jozefovi Psotkovi. Počas slávnostného aktu odhalili pamätnú tabuľu významného rodáka a športovca z južnej časti Košíc, ktorý preslávil naše mesto po celom svete.

Človek s veľkým srdcom

Jozef Psotka vzbudzoval profesionálny i ľudský rešpekt nielen doma, ale aj za hranicami. Ľudia ho vnímali ako obetavého, skromného a cnostného človeka. Hodnoty, ktoré vyznával boli solidarita, empatia a priateľstvo. Počas svojho života si na svoje konto pripísal množstvo významných úspechov i ocenení.

Nikdy nezabúdal na princípy ľudskosti a horolezeckej solidarity. Tak tomu bolo aj v roku 1967, keď na alpskom Matterhorne zachránil dva ľudské životy a sám zdolal vrchol Bonattiho cestou.

Po jeho výstupe na piatu najvyššiu horu Kančendžongu sa dostali do povedomia jeho slová: „V tej chvíli človek myslí na všetkých ľudí, ktorých má rád, na krajinu, v ktorej vyrástol a ktorá ho vychovala. Dožičil by som prežiť raz ten pocit každému, kto dáva športu všetko, kto sa čestne borí v potu tváre s prekážkami, čo sa stavajú do cesty.“

Jeho prvý výstup bol v Zádiele

Psotka sa narodil a prežil mladosť v Košiciach. K horolezectvu ho naviedol spolužiak z Gymnázia, a tak jeho prvá horolezecká túra viedla na Cukrovú homoľu v Zádielskej doline. Na túrach nemal rád spoločníkov, a tak ich najradšej absolvoval sám.

Jozef Psotka bol legendárny slovenský horolezec, ktorý bol vo svojej dobe najstarším človek, ktorý dosiahol vrchol Mount Everest bez kyslíkového prístroja.

Psotka absolvoval desiatky horolezeckých výprav. Osudnou sa mu stala práve posledná výprava na Mount Everest. Počas návratu sa oddelil od svojej skupiny a po 1000-metrovom páde do Západného kotla zahynul.

Zdroj: MČ Košice-Juh

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM