Alexandra Kolínská Rôzne

Podivné zvuky z košickej zoo: Kto kedy počul jaštera štekať?!

Zvuky od výmyslu sveta nie sú v zoologických záhradách ničím výnimočným. Nové prírastky v našej zoo, však majú niečo do seba. Tieto gekóny fakt prekvapia...

Ilustračný obrázok k článku Podivné zvuky z košickej zoo: Kto kedy počul jaštera štekať?!
Zdroj: Dnes24.sk

V košickej ZOO rozšírili zbierku plazov o výnimočný druh z Ázie. Gekón obrovský, ktorého pôvodným domovom sú pralesy, vydáva zvuky v podobe štekania psa. „V sobotu 15. novembra sme rozšírili kolekciu chovaných plazov o nový druh. Najnovšími prírastkami sú dve samice gekóna obrovského (Gekko gecko). Tento jašter je jedným z najväčších žijúcich gekónov. V dospelosti dorastá do dĺžky 30 – 35 cm, výnimočne aj 40 cm. Prirodzene sa vyskytuje v Ázii – na severovýchode Indie, v juhovýchodnej Číne a na polostrove Zadná India,“ informuje košická ZOO na svojej stránke.

Podľa ďalších informácií jeho pôvodným domovom sú dažďové pralesy, v súčasnosti ho môžeme nájsť aj v blízkosti tamojších ľudských obydlí. V oblasti svojho výskytu je veľmi užitočný, pretože ničí mnohých škodcov. Živí sa rôznym hmyzom, drobnými plazmi a malými hlodavcami. „Telo gekóna obrovského je oceľovo modrej farby s oranžovymi a modrobielymi škvrnami. V širokých čeľustiach má množstvo drobných zubov. Aktívny je v noci, cez deň odpočíva v úkryte a spí. Zaujímavosťou u tohto druhu gekóna je silný hlas, pripomínajúci štekot psa,“ prezrádzajú zaujímavosť plaza.

ZOO Košice v súčasnosti chová tri druhy gekónov. Okrem gekóna obrovského je to felzuma madagaskarská (Phelsuma madagascariensis grandis) a gekončík nočný (Eublepharis macularius). „Prvé dva z nich dokážu vďaka výrastkom na prstoch liezť aj po veľmi hladkých povrchoch, ako je napr. sklo,“ dodávajú na záver.

Zdroj: ZOO Košice

Nový prírastok v košickej ZOO: Gekón, ktorý šteká
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM