Lenka Fedorová Rôzne

Podľa čoho spoznáte, že ide o obyvateľa nášho mesta? TENTO výraz my v Košiciach používame na kilá

Východniar sa spozná na kilometre. Temperament a prízvuk idú na východe ruka v ruke. Ale ako spoznať Košičana? Takto.

Ilustračný obrázok k článku Podľa čoho spoznáte, že ide o obyvateľa nášho mesta? TENTO výraz my v Košiciach používame na kilá
Zdroj: Dnes24.sk

Naše mesto má niekoľko typických čŕt, ktorými je známe široko-ďaleko. Dóm sv. Alžbety, HC Košice či Medzinárodný maratón mieru. Má však jedno špecifikum, ktoré vymysleli samotní Košičania .

Košičania sú kreatívni ľudia a aj košický slovník má svoj unikát. Ak si teda dvaja Košičania sadnú na kávu v inom meste a budú sa baviť o šracoch, pravdepodobne ľudia naokolo nebudú tušiť o čom hovoria. Alebo o kom.

"Keď som prvýkrát počula slovo šrac, netušila som o koho ide. Ale počula som to na každom kroku. V škole, na ulici, všade. Zo začiatku mi to aj prišlo smiešne. Teraz to už aj sama používam, " smeje sa Lucia, ktorá v Košiciach študovala, teraz tu aj žije.

Ak sa opýtate mladých ľudí, ako toto slovo vzniklo, nikto vám to naisto nepovie.

Avšak pôvod tohto slova pochádza z maďarského „śrác“, čo je v preklade chlapík. Košičania ho však používajú vo význame chlap, chlapec či častejšie ako pekný chlap, frajer.

„Keď sa povie šrac, tak si hneď predstavím takého fakt pekného chlapa,“hovorí Katka, ktorá pri otázke kto ju napadne, keď sa povie šrac, ihneď s humorom reagovala.

Košičania tento originálny výraz používajú vo forme šrac aj šrác. A aký by to bol šrac bez čaje? Čaja a šrac patria jednoznačne k najpoužívanejším slangovým výrazom u Košičanov. Svedčí o tom aj fakt, že si ho hneď osvojil aj moderátor Sajfa pri svojej poslednej návšteve Košíc. Odteraz je u neho každý chlap šrac !

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM