Zuzana Vajayová Rôzne

Podozrenie na nákazu E. coli u dvoch Košičaniek sa nepotvrdilo

Košickí infektológovia z Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach dnes potvrdili, že podozrenie na nákazu EHEC (enterohemoragické E. coli), ktorá má na v Nemecku už na svedomí niekoľko ľudských životov, sa nepotvrdilo.

„Vzhľadom na zlepšenie zdravotného stavu dvoch pacientok z Košíc, u ktorých sme mali toto podozrenie, boli dnes obe prepustené do domáceho ošetrenia,“ uviedla hovorkyňa UNLP Jaroslava Oravcová.

Od štvrtka (26.5.) večera do dnešného poludnia boli na Klinike infektológie a cestovnej medicíny UNLP Košice hospitalizovaní celkovo 20 pacienti s črevnými problémami. Časť z nich tvorila skupina študentov a učiteľka gymnázia, ktorí zvracali, mali hnačky a vysoké teploty. Ich zdravotný stav sa po nasadení liečby rýchlo zlepšil a postupne mohli byť z nemocnice prepustení.

„Priebeh ich ochorenia nenasvedčoval infekcii E. coli, a výsledky kultivačných vyšetrení na baktérie boli negatívne. Preto lekári predpokladajú, že sa jedná o takzvanú rotavírusovú infekciu, ktorá spôsobuje vírusový zápal žalúdka a čriev,“ dodala Oravcová.

Okrem tejto skupiny pacientov bolo prijatých Klinike infektológie a cestovnej medicíny 13 pacientov vo veku 24 až 72 rokov s tráviacimi ťažkosťami. Práve u dvoch Košičaniek z tejto skupiny pacientov , ktoré mali hnačky s prímesou krvi, bolo podozrenie, že by mohlo ísť o nebezpečnú nákazu spôsobenú E. coli, čo sa našťastie nepotvrdilo,“ uzavrela Oravcová.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM