Kultúra

Podpora najstaršej slovenskej školy na svete prostredníctvom koncertu: Vítaná je široká verejnosť

Dom umenia privíta zaujímavé podujatie. Benefičný koncert, na ktorom sa predstavia aj dvaja srbskí virtuózi, má napomôcť získať financie pre najstaršiu slovenskú školu na svete. V neposlednom rade ide o podporu zisku titulu Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK) 2020 pre Belehrad.

Ilustračný obrázok k článku Podpora najstaršej slovenskej školy na svete prostredníctvom koncertu: Vítaná je široká verejnosť
Zdroj: Webnoviny.sk

Najstaršiu slovenskú školu na svete podporí benefičný koncert, ktorý sa uskutoční v stredu 30. októbra v Dome umenia v Košiciach. Podujatie má taktiež vypomôcť kandidatúre srbského Belehradu na titul EHMK 2020.

Zámery benefičného koncertu

Cieľom hudobnej akcie je získať finančné prostriedky na infraštruktúru a technické vybavenie Základnej školy hrdinu Janka Čmelíka v Starej Pazove v Srbsku, ktorá nepretržite pôsobí už od roku 1770. Deti sa na škole vzdelávajú v slovenskom jazyku.

Druhou nosnou myšlienkou podujatia je zviditeľniť kandidatúru srbského Belehradu na titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2020, a poďakovať sa mestu Košice a Slovensku za jej podporu.

Predstavia sa špičkoví umelci

V programe vystúpi významný komorný sláčikový orchester z Belehradu „Sláčiky sv. Juraja“. Predstavia sa aj dvaja špičkoví sóloví umelci – huslista Mladen Drenić a hráč na kontrabase Slobodan Gerić. Milovníci hudby si budú môcť vypočuť diela od Guillauma Lekea, Ástora Piazzollu, Zorana Erića a Piotra Iľjiča Čajkovského.

Koncert pod názvom Beograd 2020 – Podporme najstaršiu slovenskú školu na svete je určený širokej verejnosti. Špeciálne pozvanie dostali dialyzovaní pacienti, autistické deti a detskí onkologickí pacienti. Pozvaní boli aj najvyšší ústavní činitelia SR, biskupi kresťanských cirkví, či generálni a honorárni konzuli pôsobiaci na východnom Slovensku.

Podujatie organizuje Rotary klub Košice Classic v rámci spolupráce s partnerským belehradským Rotary klubom. Košický klub dlhodobo pomáha slovenskej škole v Starej Pazove.

V stredu sa bude v Košiciach konať aj pracovné stretnutie vedenia mesta s delegáciou tímu mesta Belehrad, ktorý pripravuje projekt EHMK „Beograd 2020“.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM