Správy

Pohostinstvu Súdky odzvonilo: Musí ustúpiť protipovodňovej ochrane mesta

Pohostinstvo Súdky, ktoré sa nachádza na ľavej strane rieky Hornád nad cestným mostom Ťahanovce, je postavené na území, ktoré je v správe Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), pričom podľa ich hovorcu Ľuboša Krna ide o stavbu vybudovanú bez stavebného povolenia, navyše v záplavovom území.

Ilustračný obrázok k článku Pohostinstvu Súdky odzvonilo: Musí ustúpiť protipovodňovej ochrane mesta
Zdroj: TASR

„SVP si veľmi dobre uvedomuje a rešpektuje, že toto pohostinské zariadenie je obľúbeným miestom početných návštevníkov, ktorí sa tam, najmä v teplejších dňoch, radi zastavia na občerstvenie. Aj napriek nelegálnosti týchto stavieb by však podnik v tichosti toleroval toto pohostinské zariadenie v záujme vytvorenia pohostinských služieb pre obyvateľov i návštevníkov mestskej časti Ťahanovce,“ povedal Krno.

Pohostinstvo ustúpi protipovodňovej ochrane

Upozornil však, že v súvislosti s vlani začatou rozsiahlou výstavbou protipovodňovej ochrany Košíc, ktorej prvým konkrétnym výsledkom bolo ukončenie prvej etapy v mestskej časti Džungľa a na najbližších päť–šesť rokov sa predpokladá dokončenie aj ďalších úsekov, vrátane rekonštrukcie hate Vyšné Opátske i Ťahanovského mosta, bude musieť pohostinské zariadenie Súdky ustúpiť tejto rozsiahlej výstavbe protipovodňovej ochrany Košíc, ktorá bola vlani vládnym uznesením zaradená medzi prioritné protipovodňové stavby na Slovensku.

„Ako je totiž známe, druhá najväčšia slovenská metropola bola v minulých rokoch chránená protipovodňovými hrádzami a bariérami na vtedajší stanovený prietok takzvanej 100-ročnej vody v hodnote 570 metrov kubických za sekundu. Rozsiahla a extrémne dlhá povodeň v máji a júni 2010 však ukázala, že Košice potrebujú dôkladnejšiu protipovodňovú ochranu, ktorá by dokázala bez problémov zvládnuť prietok v hodnote až 757 kubických metrov za sekundu,“ doplnil.

Tieto protipovodňové opatrenia však vyžiadajú uvoľniť aj ľavostranný priestor medzi ľavou brehovou čiarou Hornádu a železničným násypom nad cestným mostom Ťahanovce. S tým bude nutne súvisieť aj odstránenie stavieb dočasného charakteru, postavených bez nájomných zmlúv nelegálnym spôsobom bez stavebného povolenia, dokonca na záplavovom území. Takouto stavbou je aj pohostinské zariadenie Súdky.

Vodohospodári vyzývajú vlastníka stavby

„Bez odstránenia tejto stavby by bol totiž obmedzený pohyb stavebnej techniky a priamo ohrozené aj základné zásady dodržiavania bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci,“ doplnil Krno s tým, že v predchádzajúcich týždňoch bolo na rokovaní s vlastníkom stavby Súdky dohodnuté, že túto stavbu odstráni do konca apríla. Keďže doteraz sa tak nestalo a Správa povodia Hornádu a Bodvy košického odštepného závodu SVP, ktorá už v najbližších dňoch prevezme stavenisko, chce urýchlene začať s ďalšou etapou výstavby protipovodňovej ochrany Košíc, vyzývajú vodohospodári vlastníka stavby Súdky, aby toto pohostinské zariadenie urýchlene odstránil.

„Ak majiteľ stavby nebude robiť obštrukcie, SVP plánuje túto etapu protipovodňovej ochrany Košíc ukončiť už o necelý rok, v marci 2015,“ informoval a dodal, že SVP súčasne ubezpečuje verejnosť, že po ukončení protipovodňových stavebných prác na danom úseku vytvorí vhodné podmienky aj na rekreačno-športové využitie tohto územia spolu s opätovným vytvorením možností aj na prevádzkovanie rekreačno-pohostinského zariadenia na základe právoplatne a legálne uzatvorených nájomných zmlúv.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM