Zuzana Vajayová Rôzne

Pokračuje literárny festival Mesiac autorského čítania

Mesiac autorského čítania v Knižnici pre mládež Košice (KMK) bude dnes večer v Bábkovom divadle Košice pokračovať „dámskou jazdou“.

„O devätnástej sa predstaví česká scenáristka, prekladateľka, dramaturgička a autorka Radka Denemarková, ktorá tvrdí, že slovám a vetám sa musí nechať dostatok voľného priestoru, lebo inak zmiznú, utečú. O 20.30 h vystúpi poetka, prekladateľka, prozaička a vysokoškolská učiteľka Varšavskej univerzity Julia Fiedorczuk, ktorá vychádza z názoru, že písanie, ako každé putovanie, vyžaduje, aby sme sa otvorili nepredvídaným, neplánovaným veciam,“ uviedla koordinátorka akcie Beáta Hybáčková z KMK.

Ako dodala, po úvodnom čítaní v sobotu (2.7.) pokračoval festival druhým dňom aj v nedeľu (3.7.). Ide o najväčší literárny festival v strednej Európe, ktorého tridsaťjeden večerov si majú možnosť užívať priaznivci literatúry súčasne aj v Brne, Ostrave a poľskej Vroclave. „Aj nedeľný večer v divadelnej sále Bábkového divadla patril dvojici autorov, jednému česko-slovenskému a druhému poľskému. Prvým bol sympatický Peter Repka, Bratislavčan, ktorý štyri desiatky rokov žije na striedačku na Slovensku a v Nemecku, odkiaľ má manželku,“ dodala Hybáčková. Repka tu čítal ukážku z knihy Že-lez-ni-ce, ktorá vyšla na Slovenku, aj v Nemecku v preklade Ei-sen-bah-nen.

Wojciech Kuczok začal čítať zo svojej knihy Hnoj a každým odsekom prekvapoval. „Jeho text bol psychologicky dôsledný, analyzujúci, hlboko citlivý so skvelým situačným humorom. Obsahoval dynamicky vybudovaný príbeh na malej ploche, vyvolávajúci smiech i súcit, bohatosť jazyka,“ predstavila poľského autora Hybáčková. Dodala tiež, že toto všetko svedčí o obrovskom talente Kuczoka, ktorý o sebe skromne tvrdí, že len prepisuje diela svojich väčších poľských predchodcov. Naozaj sa nemožno čudovať, že je nositeľom najvyššej poľskej literárnej ceny Nike, jeho knihy preložili do nemčiny, francúzštiny a iných jazykov a film Jazvy, ktorý nakrútili podľa jeho scenára, ašpiroval aj na filmového Oscara.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM