Erik Bojničan Krimi

Policajti bijú na poplach: Tri zranenia za deň na košických priechodoch!

Podľa mužov zákona v krátkom čase došlo na priechodoch pre chodcov v Košiciach k trom zraneniam. Policajti bijú na poplach!

Ilustračný obrázok k článku Policajti bijú na poplach: Tri zranenia za deň na košických priechodoch!
Zdroj: TASR

V súvislosti so sychravým počasím a zníženou viditeľnosťou polícia podľa slov hovorkyne KR PZ v Košiciach Jany Mésarovej opäť vyzýva účastníkov cestnej premávky k zvýšenej opatrnosti na cestách. Včera (20.10.) na košických cestách došlo podľa policajtov k dvom dopravným nehodám, pri ktorých došlo k zraneniu troch chodkýň. Okrem toho, ako sme vás informovali došlo podľa policajtov k tragickej dopravnej nehode, pri ktorej vážnym zraneniam podľahla len jedenásť ročná chodkyňa.

Pri nehodách aj ťažké zranenie

K prvej nehode v našom meste došlo podľa policajtov v skorých ranných hodinách na križovatke ulíc Rovníková a Ždiarska, kde vodič narazil do chodkyne, ktorá prechádzala po riadne vyznačenom priechode pre chodcov. „Podľa predbežnej lekárskej správy chodkyňa pri nehode utrpela ťažké zranenie. Pri druhej nehode, ktorá sa stala okolo 18,00 hodine, vodič pravdepodobne nedbal na zvýšenú opatrnosť voči chodcom a narazil do dvoch chodkýň, ktoré prechádzali po neriadenom priechode pre chodcov na Tr. KVP. Pri nehode podľa predbežných lekárskych správ obe utrpeli ľahké zranenia,“ uviedla hovorkyňa.

Ubrať nohu z plynu

„Vodiči, chodci, dbajte na zvýšenú opatrnosť na cestách! Vodiči by mali zvýšiť opatrnosť voči chodcom. Zhoršené podmienky ako častý dážď, hmly, tma a mokrá vozovka si vyžaduje maximálnu koncentráciu, preto jazdu treba vždy prispôsobiť stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam i svojim schopnostiam a zručnostiam,“ pokračuje Mésarová, podľa ktorej by vodiči mali zvýšiť opatrnosť a prispôsobiť sa zhoršeným podmienkam, ubrať nohu z plynu, na mokrej vozovke dodržiavať väčšie rozostupy medzi vozidlami. Pravidlo vidieť a byť videný podľa mužov zákona platí pri zhoršených podmienkach dvojnásobne a v týchto sťažených podmienkach je dôležité jazdiť vždy opatrne, brzdiť uvážene a včas.

Chodci tmavým oblečením riskujú život

Chodci sú podľa policajtov tí najzraniteľnejší a mali by si uvedomiť, že nestačí len vidieť, ale aj byť videný. „Za zníženej viditeľnosti tmavé oblečenie nie je bezpečné. Tmavým oblečením riskujú životy a mnohí nemyslia na svoju bezpečnosť. Zrážka s vozidlom potom končí často vážnymi zraneniami až smrťou,“ vysvetľuje Mésarová, podľa ktorej si chodci neuvedomujú, že vodič ich často uvidí, až keď je neskoro.

Tmavé oblečenie je preto podľa policajtov vhodné doplniť reflexným prúžkom za pár desiatok centov a okrem toho je nutné predvídať, prechádzať cez cestu na miestach na to určených.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM