Richard Rovinsky Krimi

Polícia potvrdila zadržanie troch Bulharov s falošnými bankovkami

Akciu s názvom Škorpión, na ktorej sa podieľali viaceré zložky Policajného zboru SR, vykonali policajti vo štvrtok (19. 11.) v obci Cestice neďaleko Košíc.

TASR to potvrdila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PPZ) SR Andrea Polačiková. „Cieľom akcie bolo zadržať troch občanov Bulharskej republiky, ktorí sú dosiaľ obvinení z 23 skutkov trestnej činnosti uvádzania falšovaných peňazí, a tiež im zamedziť v pokračovaní uvádzania falšovaných eurobankoviek do obehu. Počas akcie sme zaistili v motorovom vozidle 19 kusov podozrivých eurobankoviek v nominálnej hodnote 100 eur (3012,60 Sk), ktorých pravosť bude predmetom skúmania v Národnej banke Slovenska,“ dodala Polačiková.
Podľa hovorkyne PPZ bolo Slovensko cieľovou krajinou a túto trestnú činnosť páchali od mája 2009 až do súčasnosti. Spoločne sa pohybovali po celom území SR a na uvádzanie falzifikátov do obehu si vyberali rôzne menšie obchody, novinové stánky, hotely a ubytovacie zariadenia, ako aj obchody v rámci obchodných centier, najmä hračkárstva, obchody s bižutériou a oblečením, pričom 100 a 200-eurové (6025,20 Sk) bankovky využívali na platbu drobného tovaru v hodnote 3 eurá (90,38 Sk) až 5 eur (150,63 Sk) a finančné prostriedky ako výdavky si nechávali pre svoju osobnú potrebu. „Existuje podozrenie, že takýmto spôsobom sa im od mája tohto roka podarilo uviesť do obehu viac ako 250 kusov falzifikátov v nominálnej hodnote 200 eur a 100 eur,“ spresnila Polačiková.
Vyšetrovanie pokračuje vykonávaním procesných úkonov. Na všetkých troch menovaných bol spracovaný a prokurátorovi predložený podnet na vzatie do väzby.
„Policajný zbor sa bude ďalej zameriavať aj na preskúmania obdobných prípadov v zahraničí, či zadržané osoby neboli súčasťou väčšej organizovanej skupiny alebo dokonca medzinárodnej zločineckej skupiny operujúcej na celom území Európskej únie,“ uzavrela Polačiková.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM